BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megéri Szlovákiából átjönni vásárolni a gyenge forint miatt

A forint romlásával visszatértek a magyar boltokba a szlovákiai bevásárlók - írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap szerdán.

Az újság szerint főleg a kedvező árú gyümölcsöt, zöldséget, építőipari alapanyagot és ruhaneműt keresik azok a szlovákiai vásárlók, akik a határ közelében lévő magyar városok boltjaiban néznek körül.

A forint június óta tartó gyengélkedése ismét felélénkítette a bevásárlóturizmust – míg április végén 260 forint környékén mozgott egy euró, addig most esetenként a 280 forintot is meghaladja az árfolyam.

Nem lehet mondani, hogy a forint árfolyamának gyengülése miatt az elmúlt napokban-hetekben ugrásszerűen megnőtt volna a szlovákiai vásárlók száma a dél-komáromi bevásárlóközpontban. A határ közvetlen közelében lévő nagyáruház parkolójában ugyan egymást érik a szlovák rendszámú gépkocsik, de ez eddig is jellemző volt.

„Ebben a hónapban mindig van visszaesés, ami a szabadságolások, az iskolai szünidő rovására írható. A forint gyengülésének, úgy vélem, egyelőre nincs számottevő szerepe ebben” – mondta az egyik dél-komáromi boltos.

Esztergomban 1 euróért 280 forintot lehet kapni. Fordított esetben 288 forintot kellett adni 1 euróért. A gyenge forintnak elsősorban a Párkányban nyaraló szlovák és cseh turisták örülnek. Azok a párkányiak, akik korábban is Esztergom bevásárlóközpontjait és üzleteit részesítették előnyben, a szlovákul és csehül beszélő vásárlók számának növekedéséről számoltak be.

Az elmúlt másfél hét során megint erősödött a határ menti bevásárlóturizmus, a Rimaszombati járásból főleg Putnok, Ózd, Kazincbarcika és Miskolc üzletházaiba és bevásárlóközpontjaiba járnak át a vevők. Élelmiszert és iparcikkeket most jobban megéri a szomszédban venni. A forint gyenge árfolyamát kihasználva a szlovákiai vendéglátósok is egyre gyakrabban magyarországi nagykereskedőknél szerzik be a konyhai alapanyagokat, az ott vásárolt áru minőségével meg vannak elégedve. A magyarországi bevásárlóturizmus növekedéséről ír a többi szlovákiai lap is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.