BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Végleg megszűnhet a tévédíj

Közel egymilliárd forint maradhat a vendéglátósok és szállodások zsebében, ha átmegy a módosítás

Augusztustól eggyel kevesebb, a turisztikai ágazatot sújtó sarc lehet Magyarországon: a napokban szavaz a parlament a televíziókészülék-üzembentartási díj eltörléséről; amennyiben a javaslatot elfogadják a honatyák, körülbelül egymilliárd forinttal több maradhat a szállodáknál és a vendéglátóhelyeknél. Bár a törvénymódosítási javaslatban szereplő vállalás – miszerint augusztus elsejétől az állam vállalná át a vállalkozóktól a televízió üzemben tartási díját – csak az idei év második felére vonatkozik, vélhetően a szándék 2011-re is megmarad a törvényalkotók részéről.


„Több éve küzd a szakma azért, hogy megszűnjön a tévédíj, amely iszonyatosan nagy terhet ró a szállodákra” – mondta a Világgazdaságnak Erdei János, a Magyar Szállodaszövetség elnöke, aki ennek megfelelően a szakma számára nagyon örömtelinek tartja, hogy hamarosan dönthetnek az adó átvállalásáról. Elmondása szerint a tévédíj gyakorlatilag az összes szállástípust érintette, hiszen már a két-három csillagos hotelek szobáiban is alapfelszereltségnek számít a televízió. Mint mondta: egy átlagos, 80 szobás szállodánál a készülékenként nagyjából 1800 forintos havi díj – figyelembe véve a hotelszobákban, illetve a közösségi terekben lévő tv-k számát – akár évi 2-2,5 millió forintos költséget is jelenthet az üzemeltetőnek, tisztán az eredmény terhére. A szakmabeliek szerint igazságtalan is volt a rendszer, mert a díjat például akkor is ki kellett fizetni a tévé után, ha az adott hónapban nem is szállt meg vendég abban a szobában, amelyben a készülék volt. Erdei János mindezeket figyelembe véve úgy véli, a televízió üzemben tartási díjának eltörlése gyógyír lehet a hatalmas terhekkel küzdő, nehéz helyzetben lévő szállodák számára, azonban számos hasonló lépésre lenne szükség ahhoz, hogy kilábaljon az ágazat a jelenlegi nehéz helyzetéből.
A vendéglátósok is üdvözölnék a tévé-üzembentartási díj eltörlését – mondta lapunknak Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke. Hozzátette azonban, a vendéglátó-ipari egységek közül leginkább a folyamatosan tucatnyi tévét üzemeltető sportkocsmáknak okozott jelentős költséget a díj, bár most a foci-világbajnokság kapcsán gyakorlatilag az összes étterem, kávézó és kocsma is beüzemeltetett legalább egy tévét vendégcsalogatásra. Elméletileg egyébként az ideiglenesen üzemeltetett készülékek után is kellene díjat fizetni, tavaly nyáron éppen annak hatékonyabb beszedése, a fizetés ellenőrizhetősége érdekében kötött megállapodást az APEH és az ORTT, mert azt tapasztalták, hogy a kiemelkedő nyári sportesemények idején gombamód szaporodó tévék és kivetítők száma később nem tükröződött a díjbevételek nagyságában.
Háber Tamás elmondta, a tévédíj eltörlése ellenére is kell majd a vendéglátóknak fizetniük a tévék, illetve a rádiók után, méghozzá szerzői jogdíjat az Artisjusnak. Ennek mértéke a vendéglátóhely nagysága, nyitva tartása, illetve az adott település függvényében havonta 15-18 ezer forint is lehet.

A tévézők fele digitálist néz. A tizennégy legnagyobb magyarországi műsorterjesztő hálózatában az idén májusban 15 ezerrel, 1,240 millióra nőtt a digitális televíziózásra előfizető háztartások száma – derül ki a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) gyorsjelentéséből. A mintegy 3,8 millió magyarországi háztartás közül több mint hárommillióban van valamilyen előfizetéses tévészolgáltatás.
A fennmaradó 800 ezer háztartásban a tető- vagy szobaantennával szabadon fogható analóg és digitális földfelszíni sugárzású műsorokat vagy ingyenesen elérhető műholdas adásokat néznek.
Május végén a gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók előfizetőinek 49,1 százaléka vett igénybe digitális szolgáltatásokat.

A tévédíj története

A köznyelvben csak tévédíjnak nevezett tele-víziókészülék-üzembentartási díjat 2003-as felfüggesztése után 2007. április elsején vezette be újra a Gyurcsány-kormány a vendéglátósok és más kereskedelmi vállalkozók részére.

A díjfizetést havonta kell teljesíteni. A költségvetési törvény a havonta fizetendő díjat 967 forintban határozta meg, azonban a médiatörvény szerint a vendéglátó-ipari egységekben, nyilvános területen üzemeltetett készülékek után háromszoros díjat, 2901 forintot kell megfizetni.

Ennek az összegnek azonban az állam mindmáig a 40 százalékát átvállalta, így a kötelezetteknek havi 1741 forintot kellett fizetniük egy tévékészülék után. Kétszázezer forintos bírsággal volt sújtható az, aki a televízió-üzembentartási díj tekintetében elmulasztotta bejelenteni fizetési kötelezettségét.

A díjfizetést havonta kell teljesíteni. A költségvetési törvény a havonta fizetendő díjat 967 forintban határozta meg, azonban a médiatörvény szerint a vendéglátó-ipari egységekben, nyilvános területen üzemeltetett készülékek után háromszoros díjat, 2901 forintot kell megfizetni.

Ennek az összegnek azonban az állam mindmáig a 40 százalékát átvállalta, így a kötelezetteknek havi 1741 forintot kellett fizetniük egy tévékészülék után. Kétszázezer forintos bírsággal volt sújtható az, aki a televízió-üzembentartási díj tekintetében elmulasztotta bejelenteni fizetési kötelezettségét. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.