BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felemás fél év után a FreeSoft

A tavaszi kötvénykibocsátás újabb akvizíciók finanszírozását is célozza

Egy számjegyű bevételcsökkenéssel, de veszteségeinek jelentős lefaragásával zárta az idei első fél évet a FreeSoft csoport. A hardverforgalmazással, szoftverfejlesztéssel és számítástechnikai szolgáltatással foglalkozó, jelenleg 270 fős társaság forgalma a legfrissebb tőzsdei jelentése alapján 7,14 százalékkal esett vissza, 4 milliárd forint alá, 130 millió forintos adózott vesztesége pedig közel a fele a tavalyinak. A vállalkozás az elmúlt egy évben a költséghatékonysági lépések részeként 11,76 százalékos létszámcsökkentést hajtott végre.

Az informatikai cégcsoport tagjai eltérően járultak hozzá az első féléves üzleti mutatók alakulásához. Közülük egyedül a HumanSoft Kft. tudta növelni árbevételét, mintegy 4 százalékkal, miközben a FreeSoft Nyrt. 64, a BankSoft Kft. 22, az Axis Consulting 2000 Kft. pedig 9 százalékkal kisebb forgalmat ért el, mint 2009 első felében. Az elmúlt időszakban néhány külföldi megrendeléshez is jutott a társaság, ezekből a bevételek zöme várhatóan 2011-ben folyik be – áll az üzleti jelentésben.

Az első fél év fejleményeit kommentálva Vaspál Vilmos, a FreeSoft Nyrt. igazgatóságának elnöke lapunknak kifejtette, hogy a bevétel-visszaesésben a globális gazdasági válság áthúzódó hatása mellett a ki nem fizetett állami megbízásoknak is szerepük volt. Több olyan, még tavaly-tavalyelőtt indított és azóta el is végzett projekt lezárása lóg a levegőben, amelynek a teljesítési dokumentumait az állami megbízó ilyen-olyan okokra hivatkozva a mai napig nem írta alá. Ezekből a társaságnak több százmilliós bevétele származna. A csoporton belül az állami és közigazgatási szektor megrendeléseitől egyébként leginkább a FreeSoft Nyrt. és az Axis Consulting 2000 Kft. függ.

Jó hír ugyanakkor mind a vállalkozásnak, mind az ágazat egészének Vaspál Vilmos szerint, hogy az üzleti szektor végre megindult, főleg a multinacionális cégeknek köszönhetően. Ők már rendelnek az informatikai piacról hardvert, szoftvert, szolgáltatást. Ez mindenekelőtt a csoport legnagyobb egyedi bevételű tagjának, a HumanSoftnak növelheti a forgalmát.

Ami az idei második félévi kilátásokat illeti, az elnök úgy látja: sok még a bizonytalanság, az eredmények alakulása nagymértékben függ attól is, hogy az új kormány beindítja-e az évek óta halogatott IT-projekteket, amelyeken a társaság is indulni kíván. A cégcsoport az elmúlt egy évben öt-hat közbeszerzési kiírásban is a nyertesek közé került, de ezen lehetőségekből

eddig szinte semmilyen üzletet nem láttak még, reméli, mielőbbi itt is elindul valami.

Az állami, kormányzati megrendelések kapcsán Vaspál Vilmos megjegyezte, hogy a transzparencia miatt a jövőben is fontosnak tartják a tőzsdei jelenlétet. Ugyanakkor reméli, hogy előbb-utóbb a cég részvényeinek forgalma is megélénkül.

A FreeSoft Nyrt. a nagyobb volumenű projektjeinek finanszírozására tavasszal 300 millió forint értékben kötvényt bocsátott ki. Ennek egy részéből további akvizíciókat is terveznek a magyarországi informatikai piacon. A társaság a hazai

IT-konszolidáció egyik legaktívabb szereplője volt az elmúlt években. Az újonnan kiszemelt jelöltek szoftver- és/vagy szolgáltatói profilú cégek, utóbbi körben alkalmazásszolgáltatók vagy outsourcinggal foglalkozók jöhetnek szóba – fejtette ki az elnök.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.