BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Luxusautókat, versenylovakat, készpénzt foglaltak le a NAV nyomozói – fotók

A pénzügyőrök egy hazai bűnszervezetre csaptak le, a társaság közel egymilliárd forintnyi adót csal el.

Nagyszabású akciót tartottak a Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatóság nyomozói: egyszerre 28 helyszínen csaptak – olvasható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közleményében.

Luxussportkocsi is került a leltárba / Forrás: NAV

A pénzügyőrök felszámoltak egy számlagyárat, illetve az azt működtető bűnszervezetet, ami közel egymilliárd forinttal károsította meg a költségvetést. 

A szervezet egy számlagyárként funkcionáló céghálózatot működtetett azért, hogy az általuk biztosított fiktív számlákkal a bűnszervezet irányítójának cége kevesebb áfát fizessen be. A számlákat hulladékkezelésről és kereskedelemről, műanyaghulladék válogatásáról állították ki. A csoportot három személy irányította, az elkövetők között volt, aki stróman ügyvezetőként vitt egy-egy céget, és a banki műveleteket intézte, mások a fiktív számlák kiállítását. 

A bűncselekmény tényleges haszonélvezője a számlagyár vezetője volt, egy budapesti férfi, aki a 2000-es években amatőr ügető országos bajnoki címet is nyert.

Nagy mennyiségű készpénzt foglaltak le a NAV nyomozói / Forrás: NAV

A NAV nyomozói tizenhárom, összesen 680 millióra becsült ingatlant vettek zár alá, 203 millió forint értékben foglaltak le készpénzt, valutát és bankszámlapénzt, illetve a bűnszervezet egyik tagjától versenylovakat is elvontak. A lovak lefoglalásával egyidejűleg azokról a tartásukkal megbízott lovarda saját telephelyén gondoskodik. A nyomozóhatóság engedélyezte a lovak versenyeztetését, ezzel is támogatva egészségük megőrzését – a vétlen versenylovak életvitele tehát szemernyit sem változott. 

A bűnszervezet irányítója által működtetett cég telephelyén tartott kutatás, lefoglalás alkalmával az ott dolgozó munkások megpróbáltak elszökni a pénzügyőrök elől.  

A pénzügyőrök egy hazai bűnszervezetre csaptak le / Forrás: NAV

A különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt folytatott nyomozás során a pénzügyőrök a bűnszervezet három tagját őrizetbe vették, a Zala Vármegyei Főügyészség indítványára a Zalai Járásbíróság elrendelte a letartóztatásukat. 

A NAV munkatársai 19 gyanúsítottat hallgattak ki. A bűnszervezet felszámolásán a NAV bűnügyi és bevetési állományából összesen 178 pénzügyőr dolgozott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.