BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több vendég, kisebb bevétel

Csökkent a hazai szálláshelyek forgalma az első fél évben

Az év első felében a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken egy százalékkal nőtt a vendégek és vendégéjszakák száma, míg 2009 referencia-időszakához képest a szálláshelyek árbevétele egy százalékkal mérséklődött – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentéséből.

Noha a KSH szerint a szálláshely-szolgáltatási piacot 2008 vége óta visszaesés jellemezte, a 2010. januártól júniusig terjedő időszakban – 2009 azonos időszakához képest – az öt legjelentősebb ország közül a brit és a német vendégek által eltöltött éjszakák száma csökkent, a többi országból (Ausztria, Olaszország és az USA) pedig nőtt a forgalom. Mindemellett a külföldivendég-forgalom jelentős részét realizáló, magasabb kategóriájú – négy- és ötcsillagos – szállodák jelentős bővülést könyvelhettek el, míg a többi kategóriában esett az eltöltött éjszakák száma. A KSH szerint a vendégforgalom csökkenése a kilenc turisztikai régióból hatot érintett: a Balatonon eltöltött vendégéjszakák száma a külföldivendég-forgalom mérséklődésének következtében például 6 százalékkal esett.

Ugyanakkor a legnépszerűbb gyógy-, illetve wellness-szállodák látogatottsága meglehetősen eltérő képet mutat: a megfigyelt időszakban a balatoni gyógyszállodák vendégforgalma 9 százalékkal csökkent, míg a wellnesshotelekben a vendégéjszakák száma 51 százalékkal nőtt. Európa idei kulturális fővárosában, Pécsett a vendégéjszakák száma 29 százalékkal emelkedett – ezzel szemben Budapesten mindössze egy százalékkal javult a forgalom. A szerény növekedés ellenére a kereskedelmi szálláshelyek árbevétele nem nőtt: 2010 első felében összesen 100 milliárd forint bruttó forgalmat bonyolítottak, ezen belül 53 milliárd volt a szállásdíjbevétel. A KSH-jelentés szerint mind a belföldi, mind a külföldi szállásdíjbevételek visszaeséséhez nagymértékben hozzájárult a bruttó átlagárak 10 százalékos mérséklődése. VG

Szállás: Moszkvában a legdrágább

A hotelszobák átlagárát tekintve ismét Moszkva a legköltségesebb város 2010 első felében – áll a Hogg Robinson Group utazási iroda legfrissebb felmérésében. A top tízes listán, amelyet hat éve az orosz főváros vezet, három új város – Zürich, Stockholm és Oslo – is szerepel. Ezekben 5–13 százalékkal emelkedtek az átlagos hotelszobaárak 2010 első hat hónapjában. A legnagyobb mértékben Abu-Dzabiban csökkentek a szobaárak, és jelentősen estek a tarifák Rómában és Koppenhágában is. Noha a szobák árai az első tíz közül hat városban – a legnagyobb mértékben Hongkongban, 13 százalékkal, míg Londonban mindöszsze egy százalékkal – emelkedtek, elemzők szerint a válság előtt tapasztalt keresleti szint csak 2012-re állhat vissza.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.