BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Karácsony Gergely bejelentést tett Vitézy Dávidról: szerettem volna békejobbot nyújtani

Pénteken elrajtol az új fővárosi ciklus, Karácsony Gergely pedig lefektette a kereteket, mire lehet számítani. Hosszan beszélt Vitézy Dávidról és a főpolgármester-helyettességről.

Kedden 13 órától sajtótájékoztatót tartott Karácsony Gergely és felvázolta, mi fog történni pénteken, az új önkormányzati ciklus első ülésén a fővárosi közgyűlésben, ami 10 órakor kezdődik.

Karácsony
Karácsony Gergely bejelentést tett Vitézy Dávidról: szerettem volna békejobbot nyújtani / Fotó: AFP

A főpolgármester elmondta, hogy kiküldték a frakcióknak a meghívókat és az előterjesztéseket is. A legnagyobb visszhangot kapó kérdés, hogy ki vagy kik lesznek a főpolgármester-helyettesek. Az elmúlt hetekben – erről a Világgazdaság is írt – egyértelműen Vitézy Dávid nevét lehetett hallani, mint aki esélyes a posztra. Ez kétségkívül teljesen új helyzetet teremtett volna a főpolgármester számára.

Karácsony Gergely most bejelentette, hogy nem fog senkit sem jelölni a pozícióra, miután az egyeztetések során világossá vált, hogy egyetlen olyan személy sem kapná meg a közgyűlési szavazatok többségét, akivel ő dolgozni szeretne. Azt is jelezte, hogy szeretett volna békejobbot nyújtani Vitézy Dávidnak, de ez úgy nem megy, hogy közben levágják a kezét.

Így tehát jelen állás szerint egyelőre eldőlt, hogy Vitézy Dávid nem lesz a főpolgármester helyettese, de hogy ez a döntés meddig tartható, a kérdéses. Ha a közgyűlés nem jut közös nevezőre, akkor a főispán joga, hogy kijelöljön főpolgármester-helyettest, mivel ezt a pozíciót törvényi előírás betölteni.

Lapunk kérdésére Karácsony Gergely úgy becsült, hogy amíg a főispán felléphet ebben az ügyben,

az legalább fél év.

Addig különböző jogi eszközökkel kitolható ez a főpolgármester-helyettes nélküli időszak. Ugyanakkor a főpolgármester azt is világossá tette, hogy Kiss Ambrus főpolgármester-helyetteshez ragaszkodik, de miután őt sem tudja elfogadtatni a közgyűléssel, ezért létrehoztak a számára egy új főigazgatói pozíciót, ami október 1-től él.

Ebben a minőségében ott fog ülni Karácsony Gergely mellett a közgyűlésben, de például nem helyettesítheti őt. Azt is jelezte, hogy amennyiben Kiss Ambrust elfogadják főpolgármester-helyettesnek, akkor hajlandó Vitézy Dávidot is elfogadni főpolgármester-helyettesnek.

Szentkirályi Alexandra követeli, hogy Karácsony Gergely és Magyar Péter színt valljon

Csütörtökön zárt ajtók mellett találkozott egymással Magyar Péter és Karácsony Gergely. Arról, hogy a főpolgármester miről egyeztetett a Tisza Párt elnökével, nem tudni, a találkozó után nem tartottak sajtótájékoztatót. Szentkirályi Alexandra, a Fidesz budapesti elnöke elfogadhatatlannak tartja, hogy nem tudni, mi hangzott el a tárgyaláson. Szerinte Karácsony és Magyar titkos paktumokat köthetett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.