BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zuhanórepülésben a PC-piac szereplői

Sötét képet festettek az elemzők a hardverpiac szereplőinek kilátásairól, és mind az Intel, mind az AMD részvényeinek árfolyama zuhanni kezdett tegnap, miután a elemzőcégek leminősítették a világ első, illetve második legnagyobb csipgyártóját a vártnál kisebb második negyedéves PC-kiszállítási adatok miatt. A második negyedévben ugyanis az Egyesült Államokban csak 12,6 százalékkal nőttek 2009-hez képest a PC-kiszállítások, 18,357 millióra.

Korábban mind az Intel, mind az AMD az eredmények jelentős javulásáról számolt be a második negyedévben, mi több, a piacvezető Intel történetének legjobb negyedévéről tett jelentést a növekvő PC-vásárlásoknak köszönhetően. Ugyanakkor elemzők arra figyelmeztettek, hogy a trend megfordult, és mostanra a gyártók csökkentették a beszerzett alkatrészek mennyiségét. Az elemzőcégek bejelentéseinek hatására az említett két vállalaton kívül más, az informatikai szektorban működő vállalatok részvényárfolyama is csökkent. A legnagyobb vesztes a 4 százalékos mínuszt elkönyvelő Dell, illetve az NVidia volt, miközben a Microsoft és az Apple 2 százalék körüli visszaesést szenvedett el.

A Barclays Capital ezek után túlértékeltről megfelelően értékeltre csökkentette az AMD-részvények minősítését, és egy dollárral, 9 dollárra mérsékelte a csipgyártó célárfolyamát. Ezzel párhuzamosan a Robert W. Baird elemzői túlteljesítőről semlegesre mérsékelték az Intel besorolását.

A szakértők a vártnál kisebb júliusi PC-szállítási eredményt követően az augusztus első hetében bekövetkezett további erőteljes csökkenésre hivatkoztak. A Wedbush a harmadik negyedévben csökkenő kereslet mellett a DRAM árának mérséklődését is negatív céges kilátások okai között említette. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.