BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magához térhet az elektronikai piac

A tavalyi 4 százalékot meghaladó lejtmenet után az idén több mint 6 százalékkal növekedhet a világ szórakoztatóelektronikai márkáinak bevétele, és további fellendülés jellemezheti a következő négy évet is – áll az amerikai iSuppli Corp. piackutató egyik legutóbbi jelentésében.

Az újból megélénkült keresletnek köszönhetően 2010-ben a márkagyártók együttes bevétele 340,4 milliárd dollárt érhet el, szemben a tavalyi 320,7 milliárddal, 2014-re ezt a piacot már 385 milliárd dollár értékűre becsülik az elemzők.

Világszerte visszatérőben a fogyasztói bizalom, ami új vásárlásokat, illetve a régi eszközök lecserélését egyaránt jelenti. A szakértők törékenynek ítélik összességében a konjunktúrajeleket, s figyelmeztetnek: kedvezőtlen fordulat esetén a vevők visszatarthatják a szórakoztatóberendezésekre szánt pénzüket. Ráadásul már eddig is nem kis készletet halmoztak fel a gyártók és kereskedők, egyes termékek esetében fennáll a túlkínálat veszélye. A folyamatos árerózió miatt akkor is kisebb bevételekkel számolhatnak a gyártók, ha egyébként maga a piac a várakozásoknak megfelelően képes lesz megállás nélkül növekedni.

A szórakoztatóelektronikai eszközök közül a legkeresettebbek az LCD-tévék és a blu-ray lejátszók. Az előbbiekből az idén több mint 178 millió talál gazdára, ez a mennyiség 95 milliárd dollár értéket képvisel. Egy év alatt 82 százalékkal nő a blu-ray lejátszók piaca, ezekből 2010-ben több mint 16 millió kelhet el világszerte.

A legnagyobb vesztesek a hordozható médialejátszók, ezekből az idén a tavalyinál jóval kevesebbet értékesítenek. Hanyatlásuk oka: egyre nagyobb számban jelennek meg multimédia-alkalmazásokkal felszerelt mobiltelefonok, amelyek lassan kiszorítják az egy-két éve még slágerterméknek számító MP3-MP4 eszközöket. SGy

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.