BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre több a mobileszköz a világhálón

Az utóbbi időben a legmarkánsabb változást a mobilinternet hozta a hazai felhasználók életébe

Bár ma még a magyarországi felhasználók internetezésének domináns eszköze az asztali számítógép, a helyhezkötöttségtől mentes használat előnyeit egyre többen használják ki. Ez nemcsak a netképes eszközök mobilizálódásának, hanem a széles sávú mobilinternet térhódításának is köszönhető.

Egyre szűkül a rés a hazai számítógép-felhasználók és az internetezők között – olvasható ki a Magyar infokommunikációs jelentés kutatási eredményeiből. Aki ma PC-t használ, általában internetezik is. Sőt! A felmérések szerint minden jel arra utal, hogy nemsokára többen lesznek a „világhálófüggők” a számítógép-használóknál – mutatnak rá a BellResearch kutatói. A webképes mobiltelefonok, a világhálóra csatlakozó televíziók, az „intelligens” háztartási eszközök egy része, a YouTube-kompatibilis médialejátszók ma már olyasmiket is tudnak, amelyek egy évtizede legfeljebb még csak a jövőkutatók fantáziáját mozgatták meg.

Mind a hozzáférés eszközét, mind a használat módját tekintve a legmarkánsabb változást a széles sávú mobilinternet terjedése jelenti. Ma már a magyarországi otthonok közel 10 százalékában található meg ilyen típusú kapcsolat, ez az online háztartások közel ötödét, 18 százalékát jelenti. Már vannak olyan helyek is, ahol a vezetékes internetet teljes egészében kiváltották a kizárólag SIM kártyával üzemelő eszközök, ezek jelentik a háztartás számára a kapcsolatot a világhálóval.

A Magyarországon szélesebb kör számára alig három éve elérhető széles sávú mobilinternet nem csupán alternatív és versengő technológiaként jelenik meg az ADSL- vagy a kábeltévés hozzáférésekkel szemben, de a használat jellegét is átalakítja. Bár a mobilnetet használók többsége ma még egyetlen helyszínen, az otthonában használja internetkapcsolatát, a helyhezkötöttségektől mentes felhasználási lehetőségek is gyorsan teret nyertek. A mobilinterneten keresztül csatlakozók között többségben vannak a notebookos hozzáférések az asztali gépekhez képest. Négyből egy mobilinternet-előfizető háztartás számára pedig a hozzáférési helyszín másodlagos, ők az „alwaysOn” felhasználók.

A kutatás szerint a mobilinternetet használók többsége szerint igényeiknek, szokásaiknak tökéletesen megfelel a kábelektől mentes hozzáférés – annak ellenére, hogy jellemzően legfeljebb havi 3-5 gigabyte-os adatforgalomra szólnak a mobilszolgáltatóval kötött szerződések. Mindez érdekes kérdéseket vet fel a sávszélességben egymásra licitáló vezetékes internetszolgáltatásokra nézve. Igaz ugyan, hogy vannak előfizetők, akik igénylik az akár 100 megabites csomagokat, de ennél is nagyobb hatást gyakorol a felhasználás milyenségére a nem helyhez kötött hozzáférés megvalósulása, a nagy áttörés ugyanis ezek együttesétől várható. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.