BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lezárult a Teta felvásárlása

Vezető pozícióba kerül az UNIT4 a magyar HR-szoftver-piacon

Az üzleti szoftvereket fejlesztő UNIT4 cég lezárta a magyar érdekeltséggel is rendelkező lengyel Teta S.A. felvásárlását. A több mint négyezer főt foglalkoztató, hollandiai székhelyű társaság egyike a világ hat legnagyobb, integrált vállalatirányítási rendszereket (ERP) fejlesztő cégének a közepes méretű vállalatok piacán, egyben Európa második legnagyobb ERP-szállítója. A megvásárolt lengyel cég pedig az otthoni piacán az egyik vezető, ERP- és személyügyi (HR) szoftvereket szállító társaság – tudatták lapunkkal közleményben az érintett cégek.

Az akvizíció révén a UNIT4 vezető pozícióba kerül az ERP- és HR-szoftverek piacán mind Lengyelországban, mind Magyarországon. Emellett további terjeszkedésre is lehetősége nyílik a közép- és kelet-európai régióban, ahol az üzleti szoftverek piaca gyorsabb ütemben nő, mint Nyugat-Európában. A felvásárlás finanszírozása teljes egészében a holland társaság meglévő készpénzállományából történt. A kisebbségi részvényesek kivásárlása lezajlott, a Tetát azóta törölték a Varsói Értéktőzsdéről is.

A felvásárlás révén a Teta S.A. magyarországi leányvállalata, a VT-Soft Kft. „testvérvállalati” kapcsolatba került a UNIT4 CODA Hungary Kft.-vel. „A Teta felvásárlása jelentős piaci előnyöket hoz mind a cégünk, mind a VT-Soft számára. Amellett, hogy az eddigieknél szélesebb körű termékportfóliót kínálhatunk, lehetőség nyílik arra is, hogy a UNIT4 CODA a kis- és középvállalatok körében, a VT-Soft pedig a nagyvállalati piacon erősítse pozícióját” – kommentálta a változásokat Wehring Tamás, a UNIT4 CODA Hungary Kft. ügyvezetője.

Mint ismert, az ügyviteli szoftverek fejlesztésével, bér-, munkaügyi és HR-outsourcinggal, valamint egyedi kormányzati projektekkel foglalkozó, 170 fős VT-Softba 2008 tavaszán meghatározó tulajdonosként szállt be a Teta S.A. A lengyel vállalat a magyar cég részvényeinek 86 százalékáért 31,5 millió zlotyt, mintegy 2,3 milliárd forintot fizetett. A wroclawi székhelyű társaságnak ez volt az első külföldi akvizíciója.

Egy éve még egészen más tervei voltak a Tetának a VT-Softtal. Utóbbi cég lapunknak nyilatkozó lengyel ügyvezetője akkor még tőzsdére vitte volna a magyar vállalkozást is.

„Amikor úgy döntöttünk, hogy ki akarunk lépni a lengyel piacról, nem elsősorban egy másik piacot, hanem partiképes cégeket kerestünk” – mondta lapunknak Juliusz Zukowski, a magyar informatikai cég ügyvezetője. A terjeszkedéshez szükséges pénzt is a tőzsdéről szerezték, ez az eredetileg kinézett német társaságra nem lett volna elegendő. A VT-Soft mellett szólt viszont, hogy a céget kezdettől alkalmasnak látták arra, hogy a régióbeli terjeszkedést rajta keresztül valósítsák meg, ehhez földrajzilag is jó helyen van a budapesti társaság.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.