BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább drágul az importgáz

Trend. Az olajárakat követve áprilistól közel 6 százalékkal, 410 dollárra drágult az orosz importgáz ezer köbmétere, júliusban további emelkedés várható – értesült lapunk. Ez már az egymást követő nyolcadik, negyedévenkénti növekedés a 2010. áprilisi 260 dollárhoz képest.

Magyarországra a Gazprom Export drágábban szállít, mint Európa legtöbb országába. A hazai importőr, az E.On Földgáz Trade (EFT) azon árképlet szerint vásárol, amelyről 1995-ben az akkor még állami tulajdonú Mol állapodott meg az eladóval. Így az idei első negyedéves hazai díj például 388 dollár volt, míg a Gazprom európai átlagára 346.

Több európai importőr úgy ér el alacsonyabb árat, hogy rábírta a Gazpromot, keverje bele árképletébe a piaci pangás és a túlkínálat miatt alacsony, spotpiaci árakat is. Úgy tudjuk, az EFT is ezen dolgozik, bár egyre kevésbé érdemes erőltetnie a spotárak figyelembevételét. A kétféle díj közötti különbség ugyanis rohamosan szűkül. „2010 első negyedében a Gazprom európai átlagára 293 dollár volt, 50 százalékkal magasabb a spotpiacinál. 2011 első negyedének 346 dolláros átlagára már csak 8 százalékkal haladja meg a versenypiacit” – mutatott rá Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója a Reuters szerint.

Az orosz gáz ára Magyarországon is kevésbé nő, mint a spotpiaci. Az orosz import említett, 6 százalékos drágulásával szemben a versenypiacról közel 10 százalékos emelkedést jeleztek lapunknak. Az év végére akár ki is egyenlítődhet a két ár, és viszszaállhat az eredeti helyzet: jobban járhatunk az árképlet szerinti összeggel, mint ha a verseny-piacról kellett volna vásárolnunk. Pont, mint 15 éves orosz importszerződésünk első kilenc évében. Ám ez még odébb van. „Amíg túlkínálat van gázból, olcsóbb a spotpiaci termék. Ráadásul a Gazprom megteheti, hogy az ausztriai gáztőzsdére nem küld annyi gázt, hogy ott nagyon leessenek az árak” – mondták szakmai körökből.

A gáztörvény értelmében az EFT-nek 40 százalékig spotpiaci árat kell kevernie a hazai egyetemes szolgáltatásban eladott gáza díjába, bármennyiért is veszi azt meg. Viszont törvényi segítséget is kapott: rendeletileg hozzáfér a még mindig olcsóbb gázt hozó, HAG vezeték kapacitásainak bizonyos hányadához. E forrásból azonban teljes importjának csak mintegy a 10 százalékához jut. n B. H. L.

Hiba volt az árfolyam fixálása

Az egyetemes gázszolgáltatók az év egészében az év elején rendeletileg 207 forintban rögzített dollárárfolyammal számolhatják el a gáz árát. Legtöbbjük az árfolyam későbbi romlásától tartva az év elején beszerezte az esztendő egészére szükséges dollármennyiséget. Nem sejthették, hogy erősödni fog a forint, és most kellene dollárt venniük.

A szabályozás miatt így most többe kerül nekik a gáz, mint a nélkül. De a bankok legalább jól jártak.

A szabályozás miatt így most többe kerül nekik a gáz, mint a nélkül. De a bankok legalább jól jártak.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.