BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A humánerő éri a legtöbbet

közelkép: Erdős Mihály, a generali elnök-vezérigazgatója

Vérbeli első generációs értelmiségi Erdős Mihály, aki júliustól veszi át a Generali vezetését elnök-vezérigazgatóként. A pénzügyi szakember a hajdúsági Nádudvarról származik, a gimnáziumot Debrecenben végezte, és egy diáktársa javaslatára lépett a gazdasági pályára. „A kollégiumban egy fölöttem járó diák kérdezte, milyen tantárgyakat szeretek, és mivel a magyar mellett a matematika és történelem volt a kedvencem, azt javasolta, legyek közgazdász. Mondtam: jó, és kikerestem egy szótárban, hogy mit is jelent ez a szó” – meséli.

A közgazdaság-tudományi egyetemen a vállalatértékelésre és a vállalatirányításra szakosodott. Címzetes docensként még most is tanít a Corvinuson, de ezt az ősztől időhiány miatt szünetelteti. Az egyetem utolsó évében az Interaudit könyvvizsgáló cégnél kezdett dolgozni, majd 1994-ben, az önkéntes nyugdíjpénztárak megalakulása után az akkor induló pénztári felügyelethez került. Egy ösztöndíjjal Svájcban is megfordult, ahol a Raiffeisen ottani nyugdíjpénztáránál is dolgozott néhány hónapot. Később az Egyesült Államokban a virginiai állami alkalmazottak nyugdíjalapjánál is dolgozott.

Egy rövidebb K&H-s kitérő után, 2000-ben visszatért a szabályozói szférába. Ekkor vonták öszsze a pénzügyi felügyeleteket, és kapott egy ajánlatot a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletétől, ahol kilenc évet töltött el. Eleinte Szász Károly elnöki főtanácsadójaként, majd a biztosítási és pénztári igazgatóságon volt ügyvezető igazgatóhelyettes, straté-giai igazgató, végül főigazgató-helyettes.

2009 végén választotta a hoszszú állami pozíció után a piacot. Számos megkeresésből a Generali csoporthoz tartozó EUB ajánlata volt a legvonzóbb, e tisztség mellett a Generali vezérigazgatójának stratégiai tanácsadójaként is működött. „Amikor először leültünk Pálvölgyi Mátyással (ő a júliusban leköszönő elnök-vezérigazgató – a szerk.) beszélgetni, kiderült, azok az értékek fontosak a Generalinak is, amelyeket én magánemberként is fontosnak tartok” – mondja. Ilyen a hosszú távú gondolkodás, az emberközpontúság, mivel Erdős úgy véli, egy cégnek a humánerőforrás a legnagyobb érték. Most a csoport első embereként ezen értékek mentén vinné tovább a társaságot. Az a célja, hogy folyamatosan fejlesszék a céget a vezetőtársaival, és persze úgy, hogy közben megőrizze a profitabilitását.

Nem sok szabadideje marad. Amennyi jut, azt igyekszik aktív sporttal tölteni. Fiatalkorában megyei első osztályban focizott, ma inkább teniszezik, fallabdázik, és miután 39 évesen úszni is megtanult, újabban úszni is jár. El szeretne jutni egy olyan svájci túrára, amellyel végiglátogathatja a híres órakészítő manufaktúrákat.

Névjegy

Erdős Mihály (40)közgazdász, egy könyvvizsgáló cégnél kezdett. Dolgozott a pénztári felügyeletnél, a K&H-nál, majd a PSZÁF-nál, utoljára főigazgató-helyettes volt. 2009-ben került az EUB-hez vezérigazgatóként és lett a Generali igazgatósági tagja, ez év júliustól pedig elnök-vezérigazgató.

Nős, két lánya van. Hobbija a történelem, a sport, a karórák és az utazás.



Nős, két lánya van. Hobbija a történelem, a sport, a karórák és az utazás. A cég A Generali Magyarország második legnagyobb díjbevételű biztosítója. Tavaly 126,8 milliárd forintos díjbevétele volt, ami 15 százalékos piaci részt jelent. Az olasz Generali és a holland PPF Holding vegyes vállalatának tulajdona. Igazgatóságában még Jókai Mór is megfordult. Azóta – az 1949 és 1989 közötti időszakot nem számítva – folyamatosan jelen van az országban. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.