BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az állások zömét Budapesten kínálják

Az ismert trendeket erősítik meg a Jobinfo.hu Online Álláspiaci Riport idei első negyedéves adatai. Egyrészt azt, hogy továbbra is erőteljesen Budapest-központú az álláspiac Magyarországon: a megjelent hirdetések mintegy 34 százaléka ugyanis fővárosi, közel 50 százaléka pedig Pest megyei munkavégzést jelölt meg helyszínként. Pest megyét leszámítva a legtöbb nyitott állás – leginkább a multinacionális cégeknek hála – Komárom-Esztergom, Fejér, valamint Győr-Moson-Sopron megyében található.

Másrészt azt is megerősítik az adatok, hogy a legjobb alkupozícióban a műszaki, informatikai végzettséggel rendelkezők vannak, a kínált állások 23 százaléka e területen várja a megfelelő önéletrajzokat. A vizsgált időszakban a top 10 pozíció közül négy műszaki végzettséghez kötött állás volt. Utóbbi kategóriában leginkább szoftverfejlesztőkért, gépészmérnökökért és műszaki menedzserekért „versenyeznek” a munkáltatók.

A 2011 első negyedévében kínált pozíciók 53 százalékában várja el a munkáltató legalább egy idegen nyelv ismeretét. A rangsorban az angol vezet, ezt követi a német, végül a francia. Nagyon keresett a cseh, szlovák, lengyel, román, illetve orosz nyelv – köszönhetően annak, hogy számos regionális szolgáltató központ működik nálunk, kelet-közép-európai rádiusszal.

Érdekes, hogy bár a távmunka kézenfekvő választásnak tűnhet, e körben az egyik legalacsonyabb a hirdetések száma. VG

A merítés

A Jobinfo.hu a 2011. január 1. és 2011. március 31. között online feladott álláshirdetéseket vizsgálta meg.

A közölt adatokat mintegy 80 ezer pozíció paraméterei alapján állították össze, de nem reprezentatívak a teljes hazai online álláskínálati piacra.

Az online álláspiaci adatok elsősorban a képzett munkaerőre vonatkozó igényeket tükrözik vissza.

A közölt adatokat mintegy 80 ezer pozíció paraméterei alapján állították össze, de nem reprezentatívak a teljes hazai online álláskínálati piacra.

Az online álláspiaci adatok elsősorban a képzett munkaerőre vonatkozó igényeket tükrözik vissza.-->

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.