BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ipartelepítés öt régióban európai uniós forrásokból

A regionális fejlesztési ügynökségek összesen 13 milliárd forintot osztanának szét körülbelül 30 projekt támogatására

Öt régióban lehet pályázni ipartelepítésre. Összesen 13 milliárd forint az előirányzott keret, ebből az előzetes becslések szerint 30 projekt kaphat európai uniós támogatást.

A regionális operatív programok keretében meghirdetett pályázat célja a régióban működő, illetve letelepülni kívánó, elsősorban gyártó, valamint szolgáltató gazdasági társaságok jelentős foglalkoztatási hatással járó infrastrukturális fejlesztéseinek támogatása. A támogatható tevékenységek közé tartozik új épület építése, átalakítása, bővítése, korszerűsítése, a szükséges épületgépészeti beruházások végrehajtása, továbbá az alap-infrastruktúra kiépítése, bővítése, korszerűsítése, helyreállítása, felújítása, ha ez akadálya a vállalkozás betelepülésének, működésének és továbbfejlesztésének, és a projekt-előkészítés is. Amennyiben a beruházási célú támogatáshoz kapcsolódóan képzési igény merül fel a vállalkozásnál, úgy ehhez is igényelhető forrás a Társadalmi megújulás operatív program keretében. Itt a támogatható tevékenységek körébe tartoznak a szakmai, idegen nyelvi, informatikai, a vállalkozás működésével kapcsolatos képzések. A támogatás mértéke Dél-Alföld, Dél-Dunántúl, Észak-Alföld és Észak-Magyarország régió esetében 50 százalékos, Nyugat-Dunántúlon pedig általában 30, mikro-, kis- és középvállalkozásoknál 40 százalékos lehet. Az elnyerhető összeg egységesen 100–1000 millió forint. Amennyiben a konkrét projektre megítélt támogatás összege meghaladja az 50 millió forintot, úgy kötelező a projektszintű könyvvizsgálat a kiírásban meghatározott feltételek szerint. A pályázónak vállalnia kell, hogy a projekt befejezését közvetlenül követő három naptári évben a vállalkozás egészére nézve a foglalkoztatottak éves átlaglétszáma nem csökken a bázislétszám új munkahelyekkel megnövelt értéke alá. Az önerőelvárás minden állami támogatástól mentesen az elszámolható költség minimum 25 százaléka. Jó hír a pályázóknak, hogy van lehetőség előleg igénybevételére: ennek maximális mértéke a megítélt támogatás 25 százaléka lehet.

A pályázatokat 2011. június 30-ától 2011. december 31-ig lehet benyújtani az illetékes regionális fejlesztési ügynökséghez. Fontos arra ügyelni a pályázónak, hogy ennél a kiírásnál hiánypótlásra egyszer van lehetőség. A pályázatok elbírálása egyfordulós eljárásrendben, folyamatosan, a benyújtás sorrendjében történik. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.