BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Ford évtizedek óta nem látott ugrása

Spanyolország autóiparának történetében utoljára 35 éve jelentettek be hasonló mértékű beruházást, mint amit szerdán a Ford Motor Co. jelentett be. Az amerikai autógyártó mintegy 800 millió eurós beruházással új üzemet épít az Ibériai-félszigeten. A csaknem 22 százalékos munkanélküliséggel sújtott országnak a legjobbkor jön a beruházás.

A Ford tervei szerint két új modellt fognak gyártani az új spanyolországi üzemben, amely a gyártó európai működésért felelős vezérigazgatója szerint több mint száz munkahelyet teremt az országban. Az amerikaiak 812 millió eurót ruháznak be, amelyre az elmúlt 35 évben nem volt példa a spanyol autóiparban. Az új gyáregységben a Ford Kuga és a Transit Connect típusú járművét fogják gyártani, de a tervek szerint ide kerül a C-max 2 literes verziójának összeszerelése.

Spanyolországban legmagasabb a munkanélküliségi ráta az Európai Unióban, a legutóbbi adatok szerint 21,3 százalékra rúg, ami kétszerese az uniós átlagnak. Az autóeladások a kormányzati ösztönzők lejártával drámaian visszaestek. Májusban 23,3 százalékos mínuszt mutattak előző év ugyanazon időszakához képest.

Az autóipar az ország bruttó hazai össztermékének a hat százalékát adja.

2009-ben négymilliárd euró központi forrást különítettek el az autóvásárlás ösztönzésére Spanyolországban. Az európai államok közül ugyanis a legnagyobb mértékben itt zsugorodott az autópiac a recesszió miatt, ehhez kapcsolódóan a nagy spanyolországi gyártóegységekkel rendelkező cégek (Volkswagen, Renault) termeléscsökkentést jelentettek be. A forrás azonban tavaly elapadt, s immár 11 hónapja folyamatosan csökkennek az eladások.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.