BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
ORBÁN Viktor

Árvíz: Ursula von der Leyen kihagyta Magyarországot a felsorolásból – Orbán Viktor reagált

A magyar miniszterelnök szerint, ha baj van, csak magunkra számíthatunk, és az, hogy az Európai Unió küld-e segítséget, olyan, mint a kutya vacsorája: ha láttuk, hisszük. Orbán Viktor úgy fogalmazott: helytálltunk, megvédjük az országot, és ha jön pénz, jön, ha nem, nem. A kormányfőt azután kérdezték, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kihagyta hazánkat abban a posztjában, melyben az elmúlt évtizedek legsúlyosabb árvizeivel küzdő közép-európai országok megsegítéséről írt.

Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ígéretet tett arra, hogy akár 10 milliárd eurós (11 milliárd dollár) finanszírozást mozgósít az elmúlt évtizedek legsúlyosabb árvizeivel küzdő közép-európai vezetők megsegítésére. Az összeg az Európai Unió Kohéziós Alapjából származik, és nem lesz szükség tagállami társfinanszírozásra a nagyobb rugalmasság érdekében – közölte Von der Leyen, mivel „a rendkívüli idők rendkívüli intézkedéseket követelnek meg”.

Ursula von der Leyen, Orbán Viktor, árvíz
Orbán Viktor reagált Ursula von der Leyen posztjára / Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor: megvagyunk pénz nélkül is, de minden segítséget szívesen fogadunk

Az árvíz elleni védekezést irányító operatív törzs szombat reggeli ülésen az ATV riportere arról kérdezte a magyar kormányfőt, hogy Ursula von der Leyen hazánkat miért nem említette a támogatandó országok között (a bizottság elnöke posztolt, de a magyar zászlót nem tartalmazta a bejegyzés). Orbán Viktor erről azt mondta, hogy biztos, Nyugat-Európába rangsorol minket, ez lehetett az oka. „Magyarok vagyunk, van egy történelmünk, és annak egy tapasztalata” – folytatta. Szerinte ugyanis ha baj van, csak magunkra számíthatunk, az, hogy az Európai Unió küld-e segítséget, olyan, mint a kutya vacsorája: ha láttuk, hisszük. „Helytálltunk, megvédjük az országot. Ha jön pénz, jön, ha nem, nem.” A miniszterelnök úgy véli, megvagyunk a pénz nélkül is, de minden segítséget szívesen fogadunk.

Tehát nem javaslom, hogy valami nyomorult koldus testtartásával kalapozzunk. Komoly ország vagyunk, elvégeztük a munkát

– jelentette ki, hozzátéve: ha ideadják, ideadják, ha nem, nem.

Orbán Viktor nem hiszi, hogy nekünk azzal kell törődnünk, hogy mennyi pénzt fogunk kapni – ha egyáltalán kapunk. Egyébként is – mutatott rá – a védműveinket megerősítettük, így ezt az árvizet nagyobb károk nélkül fogjuk lehozni. A védekezésnek vannak költségei, az uniónak pedig szabályai, de hiába védjük a határainkkal Európát, azért sem kapunk egy fityinget sem – emlékeztetett.

Az érintett uniós államok közül 

Ausztria egymilliárd euróra emelte katasztrófaelhárítási költségvetését, Lengyelország és a szomszédos Csehország hatóságai pedig arra figyelmeztettek, hogy gazdaságukat negatívan fogja érinteni az árvíz.

A varsói kormány legalább 2 milliárd zloty azonnali segélyt ígért, de a lengyelek akár 5 milliárd eurós uniós támogatáshoz is juthatnak. A cseheknek eközben óriási lyukat kell betömni a költségvetésükön: az idei év kiadásai az eredeti tervhez képest mintegy 12 százalékkal nagyobb, nagyjából 30 milliárd koronás csapást mérnek Prága adósságcsökkentési törekvéseire.

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.