BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Árulkodó tekintetek az állásinterjún

Legyen szó üzleti tárgyalásról, állásinterjúról, létezik jó, bizalmat ébresztő szemkontaktus – állítja Varga Anna pszichológus. Míg a hallgató szinte folyamatosan a beszélőre néz, addig a beszélő jóval ritkábban tekint a hallgatóra.

Oka, hogy képtelenség egyszerre intenzíven gondolkodni, összeszedetten beszélni, figyelni a másikra, és kapcsolatot építeni a tekintetünkkel. Aki beszél, épp ezért gyakran néz oldalra, a falra vagy a mennyezetre, vagy épp lefelé, ez azonban nem tudatos, a beszélő ilyenkor „befelé néz” és koncentrál – fogalmaz a szakember.

Nemcsak a tekintet gyakorisága, de még a pupilla mérete is árulkodhat a beszélőről. Kutatások szerint ugyanis a pupillareflex nemcsak a fényváltozásokra reagál érzékenyen, hanem az érdeklődés változására is.
A pupilla szűkülése két dolgot jelenthet egy megbeszélés során. Jelezheti a teljes érdektelenséget, de azt is, hogy egyelőre sok a kapott információ, és fel kell dolgozni a hallottakat. Vagyis az erős pupillareflex pozitív is lehet, hiszen a gondolkodás, az információk feldolgozása erős érdeklődéssel jár együtt.

Állásinterjúkon – különösen a sokadikon – nem ritka, hogy anélkül kérdez tovább az interjúztató, hogy érdekelné a válasz, nem gondolkodik a hallottakon, ezt azonban elárulja a tekintet – húzza alá Varga Anna.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.