BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bővül a szolnoki T-City program

Újabb saját fejlesztésű szolgáltatásait teszteli a következő hónapokban Szolnokon a Magyar Telekom. Az „intelligens város” program keretében kipróbált „termékek” közül három már bekerült a távközlési cég állandó portfóliójába.

Három újabb szolgáltatással bővíti két éve indított szolnoki „intelligens város” programját a Magyar Telekom – jelentette be Pataki Róbert, a távközlési cég stratégiai és üzletfejlesztési vezérigazgató-helyettese. Hozzátette: az eddigi együttműködés során hét tesztet folytatott le a cég, ebből három szolgáltatás már a Magyar Telekom állandó termékportfóliójának a része.

A most bevezetett új szolgáltatások között van a T-City–CityPass városkártya, amely jelenleg elsősorban kártya formájában jelenik meg, de az év végéig tartó teszt során kipróbálják ennek „mobiltelefonba integrált” változatát az érintés nélküli (NFC) technológia felhasználásával. A szolnoki városkártya kiemelt elfogadó partnere a városi tömegközlekedést lebonyolító Jászkun Volán Zrt. A cég egyes bérletek és az időalapú menetjegy megvásárlását s használatát teszi lehetővé a kártyabirtokosoknak. A városkártya egyes helyi intézményekben hűségpontok gyűjtésére és felhasználására is használható, valamint a programmal szerződött kereskedelmi partnereknél különböző kedvezmények igénybevételére szintén alkalmas. Pukler Gábor innovációs és üzletfejlesztési igazgató ennek kapcsán megjegyezte, hogy nyár végéig várhatóan ötven üzleti partner csatlakozik a kedvezményes szolgáltatásokhoz.

A Városőrző szolgáltatástól a közbiztonság javulását várják Szolnokon. A teszt keretében Szandaszőlős városrész több pontján telepítik a be- és kivezető közutakat monitorozó berendezést, amely automata üzemmódban a nap 24 órájában képes az előtte bármilyen irányban elhaladó járművet a forgalmi rendszáma alapján azonosítani és beállítástól függően róla fényképfelvételt készíteni. Felhasználásukra csak akkor kerülhet sor, ha a területen olyan rendkívüli esemény, bűncselekmény történt, ahol feltételezni lehet, hogy a nyomozást a felvételek hatósági elemzése segítheti.

A harmadik új szolgáltatást, az Energiamenedzsment rendszert az önkormányzati intézmények hasznosítják energiafogyasztásuk nyomon követésére, illetve a mért adatokból előrejelzés készítésére a jövőbeli fogyasztásra vonatkozóan.

Pukler Gábor elmondta, hogy egy hasonló méretű városnak az eddig bevezetett intelligens szolgáltatások meghonosítása több százmillió forintjába kerülhet.

T-City-koncepció

A T-City a Magyar Telekom és Szolnok megyei jogú város közös programja, amelyet a távközlési csoport saját fejlesztésű szolgáltatásainak a kipróbálására indítottak 2009 májusában. A program keretében a városlakók egyebek mellett tesztelhették a Jövő Áruháza rendszert, amely az elektronikus polccímkétől a személyi vásárlói aszszisztensen át a mobilkuponokig a legújabb technológiákat hasznosítja. A helyi info SMS-rendszer segítségével a lakosok mobiltelefonra küldött szöveges üzenetekben értesülhettek a város dolgairól. Tesztfázisban működött az egészségügyi vészhelyzetek esetén bevethető Pánikgomb szolgáltatás.

A program indulásakor a város lakosai, vállalatai és intézményei elsőként próbálhatták ki az Otthonőrző rendszert. Mára a piacosítás szakaszába jutott az egyik ottani általános iskolában alkalmazott intelligens beléptető rendszer, amelynek a segítségével a szülők értesülhetnek arról, hogy mikor érkezik gyermekük az iskolába, illetve mikor távozik onnan

A program indulásakor a város lakosai, vállalatai és intézményei elsőként próbálhatták ki az Otthonőrző rendszert. Mára a piacosítás szakaszába jutott az egyik ottani általános iskolában alkalmazott intelligens beléptető rendszer, amelynek a segítségével a szülők értesülhetnek arról, hogy mikor érkezik gyermekük az iskolába, illetve mikor távozik onnan-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.