BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Négyszeres lesz a netforgalom

Elsősorban a mobileszközök, a táblagépek, a mobiltelefonok, valamint a hálózatra csatlakoztatott készülékek terjedése nyomán növekszik ugrásszerűen a globális internetforgalom. Négy év múlva a világhálóra kapcsolódó gépek száma meghaladja a 15 milliárdot.

Minden emberre két hálózati eszköz jut 2015-ben, az internet pedig másodpercenként egymillió percnyi videoforgalmat bonyolít le – ezeket a fő megállapításokat tartalmazza a világ meghatározó hálózatieszköz-gyártójának számító Cisco Systems legfrissebb Visual Networking Indexe.

A cég számításai szerint négy év alatt megnégyszereződik a világ teljes internetforgalma, és így megközelíti az 1000 milliárd gigabyte-ot (1 zetabyte).

A bővülés a tanulmány szerint alapvetően négy fő tényezőre vezethető vissza, közülük a legnagyobb hatást a digitális eszközök – a táblagépek, a mobiltelefonok, a hálózatra csatlakoztatott készülékek és egyéb intelligens gépek – terjedése okozza. Tavaly még a PC-k adták a lakossági internetforgalom 97 százalékát, ez 2015-re várhatóan 87 százalékra esik vissza, ami jól érzékelteti az egyéb internetes eszközök, többek között táblagépek, okostelefonok és IPTV-k egyre nagyobb jelentőségét. A webes böngészésre alkalmas tévékészülékek térnyerése is töretlenül folytatódik, a vizsgált időszak végére a teljes lakossági internetforgalom 10 százalékát, az internetes videoforgalom 18 százalékát adják majd ezek az eszközök. A háromdimenziós (3D) és a nagy felbontású televíziós (HDTV) technológiához kapcsolható videoforgalom az előrejelzések szerint 14-szeresére nő 2010 és 2015 között.

Erőteljesen gyarapszik az internethasználók száma is; világméretekben 2015-ben közel hárommilliárd ember használja majd a világhálót, ez az akkorra várható népesség több mint 40 százalékára rúg.

Az internetforgalom növekedését segítik elő a gyorsabb széles sávú kapcsolatok is. Ezek átlagsebessége az előrejelzések szerint a 2010-es 7 Mbit/s-ről 2015-re 28 Mbit/s-re nő, ez ugyancsak négyszeres növekedést jelent. A tanulmány a netes forgalom bővülését a nagyobb videoforgalommal is magyarázza. Megállapítása szerint 2015-re egymillió percnyi, azaz 674 teljes napnyi videoforgalom száguld majd a világhálón a nap minden egyes másodpercében. A globális online videoközösség tagjainak száma a 2010-es több mint egymilliárdról 2015-ben másfél milliárdra emelkedik.

A felmérés további tanulságos megállapításai között szerepel, hogy négy év múlva a világ átlagos IP-forgalma másodpercenként 245 terabyte lesz, ez körülbelül annak felel meg, mintha mindennap kétszázmillió ember egyszerre töltene le egy nagy felbontású HD minőségű filmet.

Fordulat várható a földrajzi megoszlásban, 2015-re már az ázsiai csendes-óceáni térség mondhatja magáénak a legnagyobb IP-forgalmat, megelőzve az eddigi éllovasnak számító Észak-Amerikát.

Kelet-Közép-Európában 2010 és 2015 között ötszörösére nő az internetforgalom, ez 39 százalékos átlagos éves bővülési rátának felel meg. A régióban négy év múlva a videók már a teljes lakossági internetforgalom 42 százalékát adják, szemben a 2010-es 25 százalékos értékkel.

Különösen figyelemreméltó a tanulmány azon megállapítása, amely szerint a vizsgált időszakban a térségben található mobileszközök adatforgalma a 42-szeresére nő. Összességében véve a kelet-közép-európai régióban a mobilhálózatok adatforgalma a következő években előreláthatólag háromszor gyorsabban növekszik, mint a vezetékes rendszereké. A világ mobilinternetes adatforgalma 2010 és 2015 között a 26-szorosára bővül.

Ezen időszak alatt várhatóan a kétszeresére nő az üzleti internetes videokonferenciák által generált adatmennyiség is.

Ellenkező irányú változás figyelhető meg ugyanakkor a fájlmegosztásban. 2015-re a P2P-forgalom a teljes nemzetközi lakossági internetforgalom 16 százalékát adja majd, ez jóval alacsonyabb a tavaly regisztrált 40 százalékos aránynál.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.