BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyaralás kipárnázva

EU-kártyával a külföldön kapott egészségügyi kezelés mértéke csak akkora lehet, amely feltétlenül szükséges az élet vagy a testi épség súlyos veszélyeztetésének elhárításához.

A magyar egészségbiztosító külföldön csak azt az egészségügyi ellátást tudja finanszírozni, amit az adott állam kötelezÕ egészségbiztosítása keretében is igénybe lehet venni.

Ahogy a téli kiruccanásokra, úgy a nyaralásra, az aktív pihenésre is ajánlott felkészülni. Nemcsak az egyre több helyen és egyre olcsóbban elérhetÕ valóban extrém sportok, hanem az olyan ma már hétköznapi attrakciók is kellemetlenül végzÕdhetnek, mint a vízisízés, a jetski, a parasut vagy egy egyszerÛ városnézés. Míg utóbbinál leginkább a napszúrás fordul elÕ, az aktív pihenésnél a kisebb zúzódások vagy akár a csonttörés sem ritka. Az orvosi ellátás pedig borsossá teheti a vakáció végszámláját, ezért érdemes elÕre tájékozódni, hogy mit és milyen mértékben térít a magyar egészségbiztosító, s mire terjed ki a külön megkötött üzleti utasbiztosítás.

Az, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) mit fizet és mit nem, minden esetben az adott állam egészségbiztosítási szolgáltatásaitól függ. Figyelembe kell venni azonban, hogy a magyar egészségbiztosító csak azt tudja finanszírozni, amit az adott állam kötelezÕ egészségbiztosítása keretében is igénybe lehet venni. E szerint, ha az adott államban a helyi biztosítottaknak is fizetniük kell az ellátásért, akkor azt a magyar utazók is csak önköltségesen vehetik igénybe. Például ha valaki a tengerparton lesz rosszul és a szálloda magánorvosa látja el Õt, akkor a számla ellenértékét az OEP nem téríti. Ezt csak azoknak a rendelÕknek és kórházaknak az esetében várhatja el az EU-s egészségkártyával is rendelkezÕ beteg, amelyekkel az adott ország közbiztosítójának szerzÕdése van. Ha nincs komolyabb baj, érdemesebb a legközelebbi közkórházba, rendelÕbe menni. Baleset esetén azonban az ellátás teljes költségére fedezetet nyújt az EU-kártya is. A külföldön kapott egészségügyi kezelés mértéke azonban csak akkora lehet, amely feltétlenül szükséges az élet vagy a testi épség súlyos veszélyeztetésének elhárításához, illetve amelynek eredményeképp a beteg olyan állapotba kerül, hogy biztonságosan hazatérhet.

A külföldi utazás elÕtt ezért ajánlott kiváltani az európai uniós egészségkártyát, amellyel a tagállamokon túlmenÕen Svájcban, Norvégiában, Liechtensteinben, Izlandon és Horvátországban vehetÕ igénybe egészségügyi szolgáltatás – a magyar egészségbiztosítás terhére. A kártyahasználatra Montenegróban és Bosznia-Hercegovinában is van lehetÕség, a velük megkötött kétoldalú egyezménynek köszönhetÕen. A kártyát – térítésmentesen – a megyei vagy fÕvárosi kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szerveinél lehet személyesen vagy írásban igényelni, illetve az igénylést elektronikusan, ügyfélkapun keresztül is be lehet nyújtani. A kártya tulajdonosa az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamaiban és Svájcban az átmeneti tartózkodás során orvosilag szükséges ellátásokat veheti igénybe (ténylegesen minden olyan beavatkozást, amely nem tervezett), míg Horvátországban, Montenegróban és Bosznia-Hercegovinában csak a sürgÕsségi ellátásokra jogosít. A szolgáltatás díját az adott állam helyi egészségbiztosítási vagy egészségügyi szerve „megelÕlegezi”, majd a költségeket érvényesíti az OEP-pel szemben, így a betegnek a fizetéssel nem kell bajlódnia. Néhány esetben azonban – például Franciaországban vagy Svájcban – a kórházi tartózkodást nem igénylÕ ellátások költségét az utazónak kell kifizetnie, a pénzt pedig a számla alapján itthon téríti meg az illetékes egészségbiztosító. Az összeg az adott ország társadalombiztosítása által nyújtott támogatásnak felel meg. Így ha például a svájci egészségbiztosító a gyógyítási költségek 80 százalékát állja, a hazai egészségpénztár is ilyen mértékÛ térítést nyújt.

Természetesen az egészségkártya mellé is tanácsos üzleti biztosítást kötni, mert az önrészeket, továbbá egyéb, az adott állam biztosítottjainak nem járó szolgáltatások – esetenként tetemes – költségeit lehet ilyen módon fedezni. A hegymászók esetében például a bajbajutottak felkutatásáért, mentéséért, valamint szállításáért fizetni kell, s ez rendszerint az adott ország biztosítottjai számára is díjköteles szolgáltatás, a költségeket a szabadidÕ- és sportbiztosítások fedezhetik. Ráadásul utazási biztosítás nélkül a hazaszállítás sem jár automatikusan, ez általában mérlegelés kérdése, ugyanakkor az üzleti biztosítások erre is fedezetet adhatnak.

Az üzleti biztosítás

- Magán-egészségügyi szolgáltatóhoz is lehet fordulni vele

- A szerzÕdés szerinti összes ellátást fedezi (halottszállítást, poggyászbiztosítást)

- A költségeket csak a kötvényben meghatározott összegig vállalja a biztosító

- A gyógyításért fizetett önrészt is fedezi

- Minden tagállamban a biztosító fizet

- Fizetni kell érte (kivéve, ha bankkártyához, folyószámlához jár)



- A szerzÕdés szerinti összes ellátást fedezi (halottszállítást, poggyászbiztosítást)

- A költségeket csak a kötvényben meghatározott összegig vállalja a biztosító

- A gyógyításért fizetett önrészt is fedezi

- Minden tagállamban a biztosító fizet

- Fizetni kell érte (kivéve, ha bankkártyához, folyószámlához jár) Az EU-kártya - Csak szerzÕdött szolgáltatóhoz lehet fordulni vele

- Csak az orvosilag szükséges ellátásokat fedezi

- A szükséges ellátásokat azok árára tekintet nélkül kell nyújtani a nyomtatvány ellenében

- Az önrészt a biztosított fizeti, visszatérítés nincs

- Egyes tagállamokban a költségeket a biztosított elÕlegezi meg, otthon számla ellenében téríti az OEP

- A kártya kiváltása ingyenes-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.