BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Többen váltanak okosra

Mobilpiac. Felgyorsult a mobiltelefont használók készüléklecserélési hajlandósága, egyre többen váltanak hagyományos modellről okostelefonra. Emiatt az idén az utóbbi termékkategóriában 55 százalékos növekedés várható az előző évivel összehasonlítva – derül ki az IDC amerikai piackutató legutóbbi jelentéséből. A gyártók az idén mintegy 472 millió okoskészüléket dobnak piacra, négy év múlva pedig már ennek a kétszeresét, amely így már megközelíti az egymilliárd darabot.

A sokat tudó modellek piaca négyszer olyan gyorsan növekszik ebben az évben, mint a hagyományos mobiloké, ami részben az árak csökkenésének, részben a kedvezőbb mobilinternet-tarifáknak is köszönhető. Szerepe van benne annak is, hogy a modellváltásokkal az okostelefonok tudása is folyamatosan bővül. Ennek nyomán a felhasználók egyre nagyobb tábora dönt úgy, hogy „csak beszédre és szöveges üzenetváltásra” képes készülékét olyan eszközre cseréli le, amellyel már vásárolni, vagy mobilbankolni is tud bárhonnan. Az okostelefonok piacán a leglátványosabb átrendeződések az operációs rendszerek terén figyelhetők meg. A felhasználók egyre több ismerettel rendelkeznek a különböző mobilszoftverek képességeiről, ez a fejlesztőket arra ösztönzi, hogy valamilyen módon megkülönböztessék magukat a versenytárstól.

Az IDC elemzői azt valószínűsítik, hogy az Android, az év második felében már a piacnak több mint a 40 százalékát uralja, mi-után folyamatosan gyarapszik azoknak a mobilgyártóknak a listája, amelyek a Google által fejlesztett operációs rendszert telepítik a telefonjaikba. A valaha piacvezető Symbian viszont folyamatosan veszít a részesedéséből, miután a mögötte álló Nokia a következő években átáll a Windows Phone-ra. Utóbbi viszont nagy jövő előtt áll, az előzetes számítások szerint részesedése négy év múlva meghaladja a 20 százalékot, ezzel a dobogó második fokára állhat fel.

Magyarországon is dinamikusan gyarapodik az okostelefon-tulajdonosok tábora. Közülük egyre többen napi gyakorisággal használnak különféle alkalmazásokat. A T-Mobile egyik legutóbbi felmérése szerint az okostelefonnal rendelkezők kétharmada érzi már úgy, hogy otthonosan mozog az applikációk világában.

Az, hogy kinek milyen telefonja van, illetve, hogy azon milyen operációs rendszer fut, meghatározza az alkalmazáshasználati szokásait: az iPhone-tulajdonosok 5, az Android, Bada és Windows Mobile-t használók 4, míg a Symbian rendszerrel működő készülékek tulajdonosai csak 3 alkalmazást szoktak használni. A legnépszerűbb alkalmazások a közösségi oldalak, minden negyedik ember ezeket választja. n S. Gy.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.