BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Indul a globális honfoglalás

Néhány éven belül több milliárd forintos árbevételt vár a Honfoglaló és a Triviador nevű játékokat fejlesztő THX Games Zrt, amely a közelmúltban jutott 400 millió forintnyi friss tőkéhez.

Komoly fejlesztéseket tervez a következő években a hazai piacon főként a Honfoglaló nevű játékról ismert THX Games Zrt. A társaság befektetőt is talált terveihez: az érintettek kedden jelentették be, hogy az Euroventures Kockázati Tőkealap Kezelő Zrt. egy társbefektetővel közösen 400 millió forintot fektet a cégbe. A társaság első nagy nemzetközi hírnevet hozó dobása a Facebookon bevezetés alatt álló Triviador stratégiai kvízjáték lehet, Bihari Attila, a THX Games igazgatóságának elnöke azonban a Világgazdaság kérdésére elmondta: a következő 3 évben további 5-10 játékkal jelenhetnek meg a piacon.

A cég üzleti modellje az úgynevezett mikrotranzakciókra épül, ezek lényege, hogy játékaik ugyan ingyenesek, de a játékosoknak kínálnak egyéb fizetős termékeket, szolgáltatásokat, amiből jelentős forgalma származhat a társaságnak. A modell sikerének a kulcs minden bizonnyal a hozzáférhetőség, és a játékosok számának dinamikus növekedése, amit a vállalatvezetés reményei szerint a Facebook biztosítani tud a cég számára. A Triviador terjedése mindenesetre egyelőre optimizmusra ad okot: alig több mint egy hónappal az indulást követően ma már 150-nél is több országból havi 200 ezer felhasználó látogatja az oldalt a partner közösségi site-on. A cégnél úgy számolnak, hogy a növekedés ezt követően is exponenciális lehet, s 3 éven belül napi 0,5-egymillió játékost szeretnének. Bihari Attila jelezte: ezzel párhuzamosan a vállalat árbevétele is dinamikusan nőhet, s a harmadik üzleti évben már több milliárd forintra rúghat. Az igazgatóság elnöke hozzátette: a gyors növekedés érdekében komoly marketingtevékenységet is terveznek: a most kapott 400 millió forint nagyobb részét kommunikációra, kisebb részét fejlesztésre fordítják.

Az üzleti modellt a befektetők is működőképesnek tartják. Tóth Zoltán az Euroventures igazgatósági tagja a Világgazdaságnak elmondta: azért esett választásuk a THX Games-re, mert a játékfejlesztő cégben komoly növekedési lehetőséget látnak, ráadásul a vállalat a növekedés kezdeti fázisában van, s a menedzsment is komoly iparági tapasztalatokkal rendelkezik. Tóth Zoltán hozzátette: jellemzően 3-5 évre fektetnek be vállalatokba, s most is ilyen időtávra terveznek. Ezt követően több kiszállási lehetőség is kínálkozik, a vállalat részesedését megvásárolhatja például egy szakmai befektető, de a tulajdonolt cég tőzsdei bevezetése sem elképzelhetetlen.

Társbefektetőkkel dolgoznak

A befektetésre a Jeremie program keretében kerül sor, amelynek úgynevezett co-investment alapját kezeli az Euroventures. Az alap célja, hogy magánbefektetők mellett fellépve, magyar közép- és kisvállalkozások tőkefinanszírozását elősegítse, támogatva a kellő tőkével nem rendelkező társbefektetőket, jelen esetben Andó Sándort. Arról, hogy a mostani befektetésből mekkora részt vállalt az Euroventures, és mekkorát a társbefektető nem nyilatkoztak a felek, ugyanakkor a vállalat mindig nagyobb összeggel száll be egy-egy cégbe, mint partnere, s a befektetendő összeg akár 70 százalékát is biztosíthatja. Az Euroventures egyszerre több hasonló co-investment projekttel is foglalkozik, értesüléseink szerint az előző hetekben 3-4 hasonló tranzakciót zártak le.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.