BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még az idén tőzsdére mehet a BTel

Tőzsdére készül és további akvizíciókat tervez a Business Telecom. A vállalat vezetése a tavalyi egymilliárd után az idén már kétmilliárd fölötti forgalommal számol, jövőre pedig ismét megdupláznák az árbevételt.

Szerencsés esetben még az idén bevezethetik a Budapesti Értéktőzsdére a Business Telecomot (BTel) – tájékoztatta a Világgazdaságot a cég vezérigazgatója, Takács Krisztián. A jelenleg egyelőre zárt körűen működő részvénytársaság vezetése előreláthatólag a héten kezdeményezi a tőzsdei jegyzéshez szükséges cégforma-váltást, majd az nyrt.-vé alakulást követően a bevezetés engedélyeztetését is megindítják. Takács Krisztán szerint mindez azt jelenti, hogy kedvező esetben akár már december utolsó napjaiban börzén lehet a BTel, legkésőbb január második hetében azonban már biztosan kereskedhetünk a cég papírjaival a pesti parketten.

A vállalat tőzsdei bevezetését részben az igen aktív terjeszkedéspolitika indokolja. A cég épp pénteken tette közzé, hogy decembertől átveszi az EnterNet 2001 Kft. és az Actel Zrt. ADSL-üzletágának legnagyobb részét, jelentősen növelve ezzel ügyfeleinek számát. A tranzakcióban eladóként érintett két társaság eddig összesen 16 ezer egyéni és vállalati előfizetőt szolgált ki, ez azt jelenti, hogy a felvásárlással a BTel ügyfélköre közel kétszeresére bővül. A vezérigazgató az akvizícióról elmondta: a most megvásárolt divíziók lehetőséget teremtenek az országos szinten meglévő szabad kapacitások egyenletes feltöltésére, tovább csökkentve ezzel az egy ügyfélre jutó költséget. A vállalatnál úgy számolnak, hogy a méretgazdaságosság javulásának köszönhetően a BTel – a többi távközlési szolgáltatásához hasonlóan – ezt az üzletágat is képes lesz nyereségesen működtetni.

A társaság terjeszkedése ugyanakkor a múlt hét végén bejelentett tranzakcióval nem ér véget, a cégvezetés tervei szerint ugyanis a mostani felvásárlást a közeljövőben újabbak követhetik. Takács Krisztián lapunknak elmondta: a BTel jelenleg is tárgyal potenciális akvizíciós célpontokkal, s ADSL-üzletáguk mellett a hálózati divíziót is ily módon erősítenék meg.

A tervezett tranzakciókat a mostanihoz hasonlóan külső forrásból finanszírozná a vállalat. A BTel májusban indított el egy kötvényprogramot, amelynek legutóbbi, októberi szakaszában több mint 785 millió forint értékben vásároltak hazai intézményi, illetve egyéni befektetők a cég értékpapírjaiból. A vállalat így összesen már valamivel több mint egymilliárd forint értékben adott el kötvényeket, jövő májusig azonban további kétmilliárdhoz juthat ilyen forrásból, ez pedig a vezérigazgató szerint elég lehet a felvásárlások finanszírozásához. A tőzsdére vezetést követően azonban egyéb tőkebevonást sem tartanak elképzelhetetlennek a cégnél, a középtávú tervek között részvénykibocsátás is szerepel.

A felvásárlások a társaság forgalmát is jelentősen megdobhatják. A cég tavaly valamivel egymilliárd forint fölötti árbevételt ért el, az idén ezt már augusztusban túlszárnyalták, s Takács Krisztián várakozásai szerint a teljes üzleti évben a kétmilliárdot is elérheti a forgalom. A növekedés üteme várhatóan 2012-ben sem csökken, azaz a vállalatvezetés jövőre is a bevételek duplázódásával számol.

Jandó Zoltán-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.