BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tudástranszferben az oktatás és az ipar

Együttműködés A felhasználó gondolatait kitaláló programtól a vállalati evolúciós fejlődés leképezéséig

Finiséhez érkezett az ELTE-Soft Nonprofit Kft. uniós pályázata keretében folyó fejlesztés. A mintegy két éve indult közel egymilliárd forintos projekt az egyetem és ipar közötti tudástranszfer erősítését célozza. A társaság közhasznú tevékenységének megfelelően az elkészült szoftverek egy része – bár ipari megrendelésre készültek – szabadon letölthető, nyílt forráskódú.

Az uniós pályázat keretében több irányban is folyik az OpenOffice forráskódra épülő EuroOffice irodai programcsomag továbbfejlesztése – mondja Gábori László ügyvezető igazgató. Az egyik fő irány a használhatóságot javító bővítmények, köztük is elsősorban a felhasználókhoz alkalmazkodó felületek létrehozása. A k+f projekt eredményeként olyan változtatásokat hajtottak végre a forráskódban, amelyeknek nyomán a program valósággal kitalálja a felhasználó gondolatait, ezáltal növeli hatékonyságát, ráadásul mindenféle „tolakodás” nélkül. Megoldásuk lényege, hogy magában a programban és a bővítményekben is létrehoztak egy-egy olyan szoftverkönyvtárt, amely figyeli a felhasználó által használt funkciókat, emlékszik ezekre, majd hozzájuk igazítja a felhasználói felületet. Az adaptivitás akár üzleti modellezésre is használható, az adott szervezet gazdasági aktivitásának a becsléséhez, előrejelzéséhez csak a folyamathoz legjobban illeszkedő modellt kell kiválasztani – emeli ki az ügyvezető.

A társaság másik kutatása során az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének munkatársaival az adóelkerülés közgazdaságtani modelljét fejlesztették tovább, a kormányzati teljesítmény és az adóhatóság ellenőrzési stratégiájának hatásait is figyelembe véve. A távközlési szoftverek elemzésére irányuló fejlesztéseik fő célja pedig a szoftverkódok megértése, esetleg átalakítása és a programozók mindennapos munkáját segítő eszköz készítése. A fejlesztett eszköz nyílt forráskódú, így bárki letöltheti és használhatja.

Újabb kutatási téma keretében a digitális jelfeldolgozást végző szoftverek programozásának támogatására egy új programozási nyelvet hoztak létre a göteborgi Chalmers Egyetemmel együttműködve. A feladat érdekessége, hogy olyan szoftveres megoldásokat használnak, amelyek ipari jellegű alkalmazása újdonságnak számít. A cég ezeken felül számos a mobiltechnológiát alkalmazó felhasználási területtel is foglalkozik, így a halmozottan sérült embereket segítő mobileszközökkel. Az intelligencia spontán kialakulásának modellezésére létrehozott programrendszerrel pedig ötvenezer digitális lény életének és boldogulásának alakulását vizsgálják. Egy másik kutatásuk célja pedig a vállalati tudás olyan szoftveres megjelenítése, amely nemcsak a cégek pillanatnyi működését, hanem azok fejlődését is leképezi, amelyeket a mai vállalatirányítási rendszerek még nem támogatnak.

A pályázat

A pályázatban (KMOP-2008-1.1.2) foglaltak megvalósítási ideje 2009. szeptember 1. és 2012. március 31. közötti időszak. A projekt költségvetése 940 millió forint, amelyet fele-fele arányban az ipari partnerek és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség biztosít. A kutatásokat az egyetem mellett az ELTE-Soft Kft.-t tulajdonló hazai kkv-k végzik, de a kutatást támogató partnerek között ott van az Ericsson svédországi anyacége és magyarországi leányvállalata, továbbá a Morgan Stanley és az észtországi Realeyes. Az elmúlt két évben a pályázati kutatási feladatok kivitelezésében a társaság közvetlenül 120 szakembert alkalmazott.




Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.