BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Többet ettünk, drágábban

Értékben öt, mennyiségben egy százalékkal nagyobb forgalmat ért el az élelmiszer-kiskereskedelem a negyedik negyedévben, mint 2010 azonos időszakában.

Ez az eredmény pontosan megegyezik 21 európai országban regisztrált adatok átlagával – állapította meg a Nielsen piackutató vállalat, amely szerint ugyan Európa-szerte növekszik a boltok bevétele, de ebben nagy szerepe van az árak emelkedésének. A drágulás üteme 2010 eleje óta minden negyedévben nagyobb lett.

Magyarországon a boltok átlagárszintjének 4 százalékos emelkedése 1 százalékponttal alacsonyabb volt az utolsó évnegyedben, mint a második és harmadik negyedév során mért 5-5 százalék. Az élelmiszerüzletek átlagárai legnagyobb mértékben, 12 százalékkal Törökországban nőttek, majd Finnország következik 6 és Csehország, Hollandia, Nagy-Britannia, valamint Szlovákia 5-5 százalékos drágulással.

A fogyasztói árszint csupán Svájcban csökkent, mégpedig két százalékkal.
A tanulmány szerint kedvező, hogy megfordult a fogyasztás mennyiségének csökkenő trendje, hiszen az élelmiszer, háztartási vegyi áru és kozmetikum mennyiségi eladása a tavalyi második és harmadik negyedévben 2-2 százalékkal visszaesett. Ezzel szemben 1-3 százalékkal kevesebb árut értékesítettek az utolsó negyedév során Ausztria, Csehország, Dánia, Finnország, Görögország, Hollandia, Írország, Nagy-Britannia, Olaszország, Svájc kereskedői.

Romániában terjeszkedik a Cora áruházlánc

A Cora hipermarketlánc tulajdonosa, a Louis Delhaize Group 210 millió eurós hitelt kap az EBRD-től, hogy 17 új egységet építsen Romániában. Az áruházakat működtető Romania Hi-permarché korábban már bejelentette, hogy az idén három egységet nyit, közülük az egyiket Bukarestben. A hálózathoz jelenleg 8 hipermarket tartozik, eggyel több, mint Magyarországon, ahonnan éppen kivonulóban van a cég. Ha a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyja, negyedéven belül a 12 kereskedelmi parkkal rendelkező Auchan átveheti a hét Cora áruházat – állapodott meg decemberben az Auchan, valamint a Cora-Profi-Match hálózat tulajdonosa, a Louis Delhaize csoport.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.