BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Benzin, gázolaj: rekord árak a régióban

A Mol szerdától a 95-ös árát 5 forinttal, 442-re, a gázolajét 4 forinttal, 443-ra emeli; egy héttel korábban mindkét kategóriában 7 forinttal emelkedtek az árak.

Márciusban az átlagos havi üzemanyagár-emelkedés így nagyjából 1 százalékos lehet, az éves ütem azonban – a bázishatás miatt – várhatóan lassul az év harmadik hónapjában. Februárban az üzemanyagok ára a KSH adatai szerint átlagosan 17,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. A magyarországihoz hasonló drágulást regisztráltak Lengyelországban (17,2 százalék), Szlovéniában (17,3) és Ukrajnában (18,9) is. Ausztriában a gázolaj átlagára 10,3 százalékkal, a 95-ös benziné 9,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet az év második hónapjában. Csehországban benzin havi átlagára 36,20, a gázolajé 36,75 koronás történelmi csúcsot állított be.

2011 márciusában az arab tavasz fejleményei és a Japánban bekövetkezett katasztrófák miatt az üzemanyagárak havi öszszevetésben 4 százalékkal emelkedtek – emlékeztet Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. A szakember szerint az idén márciusban (a februári 0,5 százalékos csökkenés után) hó/hó alapon nagyjából 1 százalékos lehet az emelkedés, ami a teljes rátához 0,8 százalékponttal járulhat hozzá. Éves összevetésben az emelkedés ugyanakkor – az említett bázishatás miatt – várhatóan mérséklődni fog.

A következő hónapokban az olaj világpiaci árát döntően az iráni helyzet, a hazai üzemanyagárakat ezenfelül döntően a dollár/forint árfolyam befolyásolja majd, az utóbbi pedig mindenekelőtt az IMF/EU megállapodás sikerétől függ. Az év végére a Takarékbank szakembereinek prognózisa szerint 4,6 százalékos infláció várható – maradunk tehát az EU-toplista élén –, ám ez 2013 elején néhány hónap alatt a 3 százalékos jegybanki célszint alá csökkenhet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.