BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Putyin utasított, felvásárlásba kezdhet az állami gázóriás

A Rosznyeft vezetése fontolóra veszi, hogy belép az amerikai részvénypiacra – mondta Igor Szecsin vezérigazgató, aki egyúttal bejelentette: az állami olajcég megduplázza osztalékát.

Igor Szecsin a Rosznyeft éves közgyűlésén beszélt az esetleges amerikai tőzsdére lépésről arra a részvényesi kérdésre válaszolva, tervezi-e a vállalat, hogy növeli a kitettségét a külföldi piacokon. A vezérigazgató megfogalmazása szerint a menedzsment tanulmányozza, hogy bevezessék-e a Wall Streetre a céget, amelyet egyébként 2006 óta jegyeznek a londoni értéktőzsdén – jelenti a Reuters.

A Rosznyeft bejelentette, hogy az előző évi nyereség negyedét osztja szét osztalékként, ezzel több mint duplájára emelkedik a konszern által kifizetett összeg, Vlagyimir Putyin elnök utasítására. Az igazgatótanács áprilisban 3,45 rubeles kifizetést javasolt, ehhez képest az elnöki parancs 7,53 rubelt irányoz elő, feltéve, hogy azt elfogadja az igazgatótanács.

Erre egyébként mérget lehet venni, a Rosznyeft 75 százalékát ugyanis a szintén állami Rosznyeftyegaz birtokolja, Szecsin ebben a cégben az igazgatóság elnöke. Alekszandr Nazarov, az OAO Gazprombank elemzője a Bloombergnek elmondta : a most megemelt osztalék nagy része az állami gázcéghez folyik majd be, amelyet így tőkésítenek fel a leendő akvizíciókhoz.

Putyin egyébként már közölte is, hogy a Rosznyeftyegaz "jelentős készpénzállományát" az állami vállalatrészek megvásárlására fordíthatja majd. A Kommersant másfél hónapja írt arról, hogy a Szecsin-vezette vállalat bevásárolhatja magát az interregionális áramhálózatot üzemeltető OAO MRSK holdingba és a RAO UES állami erőműcégbe is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.