BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az amerikai olajtartalék felszabadítására készülnek Irán miatt

Új lépéssel kerülnék ki, hogy aláássák az Irán elleni szakció hatásait.

Az amerikai kormány annak lehetőségét fontolgatja egy bennfentges értesülése szerint, hogy felszabadítja a stratégiai olajtartalékokat - írja a Financial Times Deutschland (FTD) pénteki számában. Ezzel akarja megakadályozni, hogy az Irán ellen hozott szankciókat aláássa az olajárak emelkedése - hangoztatta egy beavatott személy a Reuters brit hirügynökségnek.

Az amerikai hatóságok ezért a következő hónapokban pontosan megfigyelik a piacot annak megállapítására, hogy a benzinárak az Egyesült Államokban csökkennek-e a szeptember elején tartandó munka ünnepe után, ahogy ez lenni szokott. Döntés azonban mégnem született. Az is nyitott még, hogy a tartalékokhoz milyen mértékben lehetne hozzányúlni. Az Egyesült Államok még nem fordult más államokhoz egy lehetséges koordinált fellépés érdekében. Az FTD szerint a washingtoni kormány attól fél, hogy az atomviszály miatt a Nyugat által Irán ellen elrendelt olajembargót alááshatják a magasabb értékesítési árak. Ez év június vége óta a Brent minőségű olaj ára ugyanis 30 százalékkal drágult, és barrelenként mintegy 116 dollárt ért el. Három év óta ez a legnagyobb mértékű áremelkedés.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.