BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gazprom: Az EU csak alacsonyabb gázárat akar áterőltetni

A Gazprom szóvivője, Szergej Kuprjanov úgy fogalmazott: az Európai Unió a cég ellen indított versenyfelügyeleti eljárással próbálja presszionálni a vállalatot az alacsonyabb gázárak érdekében.

A Gazprom szóvivője mai sajtótájékoztatóján gyakorlatilag megismételten Vlagyimir Putyin orosz elnök Vlagyivosztokban tett korábbi kijelentését, miszerint az EU a gyengélkedő gazdaságú tagállamokat szeretné megsegíteni a Gazprom kárára. Kuprjanov szerint az EU megpróbál nyomást gyakorolni az energiakonszernre, miután a múlt évben a cég és az orosz állam kezdeményezése ellenére sem volt hajlandó párbeszéded folytatni a vitás kérdésekről – jelenti az RT.com.

A Gazprom szóvívője azt is közölte, hogy Vlagyimir Putyin rendelete szerint a külkereskedelmet folytató állami orosz cégek, így a Gazprom sem adhat ki ezentúl semmilyen információt külföldi szervezeteknek, vagy más országoknak, és a gázcég nem dönthet önállóan a földgáz árának csökkentéséről sem. Elmondta, hogy az orosz állami cégeknek, közöttük a Gazpromnak is mostantól az erre a célra létrehozandó kormányzati hatósággal kell egyeztetniük minden lépésüket, amelyek állami érdekeket érintenek.

Alekszandr Medvegyev, a Gazprom igazgatótanácsának elnökhelyettese korábban közölte, hogy mindent megtesz cége védelmében, a vitás kérdéseket pedig személyesen tárgyalja meg az Európai Bizottság versenyfelügyeleti biztosi hivatalával.

Az Európai Bizottság kedden jelentette be, hogy versenyfelügyeleti vizsgálatot indított a Gazprom ellen. Azt kívánja kideríteni, hogy a cég akadályozza-e a versenyt a közép- és kelet-európai országok gázpiacain, és ezzel megsérti-e az Európai Unió monopóliumellenes előírásait. A gyanú szerint a Gazprom megakadályozta a gázszállítások diverzifikálását ezekben az országokban, valamint indokolatlan árakon adja a földgázt, a kőolaj árához kötve azokat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.