BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vasúti szoftvercéget vesz a Siemens

Megválik postai szolgáltatási üzletágától a portfóliója tisztításán dolgozó, német Siemens csoport, viszont bekebelezi a vasúti informatikai fejlesztésekre összpontosító, brit Invensys Rail céget.

Két olyan tranzakciót jelentett be a német Siemens csoport, amellyel tovább erősítheti kulcsfontosságú területeit, viszont megszabadul egy olyan nyűgtől, amely amúgy sem tartozott tevékenysége középpontjába.

A két lépésre a Siemens 2014 keretprogram részeként kerül sor. Az egyik a repülőtéri csomagkezelő, illetve a postai levél- és csomagkezelő logisztikai részlegeinek eladása, amely Roland Busch, a Siemens Infrastructure & Cities (IC) szektorának vezetője szerint nem csak, hogy nem tartozott a csoport fő tevékenységei közé, de szinergiát is alig kínált. Igaz, hogy az érintett, 3600 fős és évi mintegy 900 millió eurós összforgalmú Siemens IC nevű társaság a postai automatizálás és a repülőtéri csomagkezelés logisztikai rendszereinek egyik vezető szállítója, és globális jelenléttel és installált bázissal is rendelkezik, de „e területeknek a mechanikai komponensek magas részaránya miatt csekély szinergiakapcsolatuk van más Siemens divíziókkal”. Egyelőre azonban nem hozták nyilvánosságra, kinek adják el az üzletágat.

Viszont a brit Invensys plc Invensys Rail divíziójának megvásárlása erősíti a Siemensnek egy masszív és magas hozamú üzletágat azáltal, hogy a vevő egyesíteni fog két, hasonló cégkultúrájú és vonzó szinergiapotenciált felmutató szervezetet Roland Busch szerint.

A bő 20 ezer fős, londoni székhelyű brit Invensys plc multinacionális mérnöki és informatikai vállalatnak több mint ötven országban vannak irodái, termékeit száznyolcvan országban értékesíti. Három divíziójának egyike, a most tulajdonost cserélő Invensys Rail szoftver-alapú kötöttpályás közlekedési jelzés- és irányítástechnikai megoldásokat fejleszt, és ad el brit, amerikai és ausztráliai ügyfeleknek. A tevékenység éppen jól illik a Siemens vasúti automatizálási (Rail Automation) részlegének németországi, ausztriai, svájci, valamint kínai és indiai jelenlétét. A Siemens mintegy 2,2 milliárd eurót fizet a brit cégért, de az ügylethez még szükség van Invensys részvényeseinek és a hatóságok hozzájárulására is. Az Invensys Railt a Siemens IC szektor Mobility and Logistics divíziójának berlini vasúti automatizálási részlegébe fogják beolvasztani. Az Invensys Rail 3200 főt, több mint 900 millió eurós éves forgalmat és nagy szaúdi és török megrendeléseket tartalmazó, 1,2 milliárd eurós rendelésállományt visz a házasságba. A tranzakció 2013 második naptári negyedében zárulhat le.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.