BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Forradalmi változások az energiapiacon

A palaolaj kitermelés világpiacra gyakorolt hatása forradalmasíthatja az energiapiacot a következő néhány évtizedben, mivel jelentős olajár-csökkenést és magasabb globális GDP-t hozhat magával. Várhatóan geo- és üzletpolitikai változtatásra is kényszeríti az olaj- és gázvállalatokat – állítják a PwC szakértői nemrég megjelent elemzésükben. A Shale oil – the next energy revolution című tanulmány olyan lehetséges forgatókönyvvel számol, mely figyelembe veszi a jövőben potenciálisan fellendülő palaolaj kitermelésnek az olaj világpiaci árára gyakorolt hatását. A szakértők azt is vizsgálják, hogy ezek a változások hogyan befolyásolnák a szélesebb gazdaságot, valamint az olaj- és gázipart a 2035-ig tartó periódusban.

A megnövekedett palaolaj kínálat okozta alacsonyabb olajárak jelentősen befolyásolhatják a világgazdaság evolúcióját, mivel több előállított alapanyaghoz juthatunk hozzá ugyanakkora költségek mellett. Ezen hatások okán a palaolaj kitermelés világszintű elterjedése miatt a globális GDP összesen körülbelül 2,3-3,7 százalékos növekedést könyvelhet el 2035-re. Ez nagyjából akkora mértékű változás, mintha abban az évben egy Egyesült Királyság méretű gazdaság teljesítményét még hozzáadnánk az összes GDP-hez – mondta el John Hawksworth, a PwC vezető közgazdásza, a jelentés társszerzője.

Mindezek mellett az olajár csökkentés pozitív gazdasági hatása országonként meglehetősen különböző képet mutathat. Az olyan nagy olajimportáló országok, mint például India és Japán akár 4-7 százalékos növekedést tapasztalhatnak 2035-re, míg az Egyesült Államok, Kína, Németország és az Egyesült Királyság teljesítménye 2-5 százalékkal javulhat.

Ezzel ellentétben a legfőbb olajexportálók, azaz Oroszország és a Közel-Kelet szignifikáns veszteséget realizálhatnak hosszú távon, hacsak nem képesek palaolaj termelésüket magasabb szintre emelni.

„A palaolaj innovatív lehetőség a megfizethető energiaárak, a forrás diverzifikáció, az energiafüggetlenség és energiabiztonság irányában, amely hosszú távon akár a globális gazdaság újraformálásához is vezethet. Fontos azonban ezeket az előnyöket a már meglévő környezetvédelmi célokkal összhangban kezelni, helyi és globális szinten egyaránt.” – véli Osztovits Ádám, a PwC Magyarország Üzleti Tanácsadási Szolgáltatások vezető partnere.

A PwC Magyarország szakértője szerint a palaolaj térnyerése a vállalati értéklánc megváltozását is sejteti. Így a hosszú távú előrejelzéseken alapuló, folyamatos olajár-emelkedést jósló befektetési döntéseket minden gazdasági szinten érdemes és szükséges újragondolni.

A PwC elemzése szerint a palaolaj kitermelése magában hordozza a lehetőséget, hogy a jelenlegi amerikai bázisú felhasználáson túlnőve, 2035-re a világ teljes olajkészletének 12 százalékát alkossa. Mivel az olaj kereslete viszonylagosan rugalmatlan az árváltozásokra, a PwC elemző csapata arra a következtetésre jutott (az EIA kibocsátási előrejelzését figyelembe véve), hogy 2035-re az olaj árának körülbelül 40 százalékos csökkenése lenne szükséges a kereslet olyan mértékű növekedéséhez, hogy az a felduzzadt kínálattal egyensúlyba kerülhessen. Bár megfontolandó lehetőség, hogy az olajár csökkenése akár 25 százalékon is tartható lenne, ha az OPEC csökkentené a kibocsátását - ezzel részben ellensúlyozva a megnövekedett palaolaj kitermelést.

Az elemzés szerzői szerint a palaolaj-források elérhetőségének és hozzáférhetőségének lehetősége, valamint a megnövekedett kitermelés becsült hatása az olajárakra olyan szintű változást sejtet, amely az olajipar határain messze túlmutat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.