BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kínaiak építhetnek magyar vasutakat

Egyelőre még nincs konkrét határideje egy szerződéskötésnek, de már együttműködési megállapodást kötött a MÁV Zrt. és a Kínai Vasútépítési Vállalat. A repülőtéri gyorsvasút megépítése egyelőre lekerült a napirendről, míg a V0 nevezetű Budapestet délről elkerülő vasútvonal előkészítési fázisban van.

Előkészítő fázisban tart a V0 Budapestet délről elkerülő vasútvonal megvalósulása – közölte egy írásbeli kérdésre a nemzeti fejlesztési miniszter. Németh Lászlóné Oláh Lajos független képviselőnek válaszolva leírta, hogy az esetlegesen megvalósuló beruházások várható befejezéséről jelenleg csak tervekkel rendelkeznek, konkrét határidőkkel azonban egyelőre nem. A Kínai Vasútépítési Vállalat (China Railway Construction Company, azaz a CRCC) és a MÁV Zrt. képviselői Budapesten 2013. április 12-én írtak alá egy együttműködési megállapodást a V0-val kapcsolatban, miután kidolgozták a megvalósíthatósági esettanulmányt a beruházási költségbecsléssel együtt. Egyetértettek az együttműködés folytatásával, az új projekt közös megvalósításával, a kommunikáció erősítésével és a projekttel kapcsolatos információk cseréjével a projekt előmozdítása érdekében.

Az elmúlt öt évben a MÁV Zrt. és a Kínai Vasútépítési Vállalat között nem történt szerződéskötés, a két vállalat együttműködési megállapodást írta alá. Némethné leírta előzményként, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a magyar-kínai kapcsolatok erősítéséről tárgyalt 2010. október 31-én Kínában, a sanghaji világkiállítás zárónapján, ahol a két ország kapcsolatainak szorosabbra fűzéséről állapodtak meg kollégájával. A CRCC és a MÁV 2011. április 19-én írtak alá stratégiai együttműködésről szóló megállapodást. 2011 júniusában egyeztettek a felek többek között a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér és Budapest városközpont között létesítendő gyorsvasút tervéről. A magyar és a kínai miniszterelnök többek között egymilliárd eurós hitelkeret megnyitásában állapodott meg egymással 2011. június 25-én.

A CRCC 100 százalékos leányvállalatának, a China Civil Engineering Construction Company-nek (CCECC) a vezetőivel történt egyeztetés 2011. október 25-én a repülőtéri gyorsvasúttal kapcsolatban, mivel a CCECC fő tevékenységi körébe az infrastruktúratervezés és a kivitelezés tartozik.

A Pekingben, 2011. november 9-én és 10-én a CRCC és a MÁV Zrt. menedzsmentje a repülőtéri gyorsvasúttal kapcsolatosan újabb szándéknyilatkozatot írt alá a megvalósításban történő együttműködésről. A kínai miniszterelnök-helyettes és a magyar miniszterelnök között 2012. május 1-jén folytatott megbeszéléshez kapcsolódóan a CRCC és a MÁV Zrt. a 2011. november 9-i megállapodás kiegészítését tartalmazó együttműködési megállapodást írt alá a repülőtéri gyorsvasút tervezésével és megvalósításával kapcsolatban, amely megállapodás már a megoldás egyes alternatíváit is érintette. Ezt a projektet a gazdasági lehetőségek és vasútfejlesztési igények terén bekövetkezett változások miatt a felek nem tartották megvalósíthatónak, így ennek kialakítása jelenleg nincs napirenden.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.