BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem lesz több iráni olaj a piacon

Haszan Róháni iráni elnök "globális mosolyoffenzívája" ellenére sem valószínű, hogy belátható időn belül a jelenleginél több iráni nyersolaj jelenik meg a világpiacon, mivel a szankciók feloldásának politikai nehézségei mellett ennek jelentős műszaki akadályai is vannak - vélekedtek pénteki előrejelzésükben londoni szakelemzők.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays - amely rendszeres olajpiaci helyzetértékeléseket is összeállít - pénteki elemzésében kimutatta, hogy 2011 óta - amikor a korábbiaknál is szigorúbb szankciók léptek életbe az iráni rezsim nukleáris fejlesztési programja miatt - az iráni nyersolaj-kitermelés és az export napi mennyisége egyaránt csaknem egymillió hordóval csökkent. A napi kitermelés az augusztusi állapot alapján jelenleg 2,7 millió, az export egymillió hordó.

A helyzetet rontja, hogy a szankciók miatt kényszerűen lezárt kitermelő platformok mellett a még működő mezők hozama is egyre csökken a beruházások elmaradása és a szükséges technológia hiánya miatt - hangsúlyozzák a Barclays londoni elemzői. A ház szakértői valószínűtlennek nevezték, hogy a P5+1 nagyhatalmi csoporttal folytatott tárgyalásokon Irán komoly engedményeket tenne nukleáris programjával kapcsolatban, hacsak nem merül fel a szankciók jelentős enyhítésének lehetősége.

Az utóbbi két évben egyébként is az a jól érzékelhető minta alakult ki a P5+1 tárgyalásokon, hogy az első találkozókat a részvevők pozitívnak nevezték, a későbbi megbeszélések azonban rendre zsákutcába jutottak - hangsúlyozzák a Barclays londoni szakelemzői.

A ház szerint ráadásul Barack Obama amerikai elnök szankcióenyhítési mozgástere is korlátozott, mivel az iráni gazdaságot leginkább bénító intézkedéseket a Kongresszus, és nem az amerikai pénzügyminisztérium hozta meg, márpedig a Kongresszus jelenleg nem sok jelét mutatja annak, hogy kevésbé szigorú álláspontra akarna helyezkedni Iránnal szemben.

"Első ránézésre" úgy tűnhet, hogy az Európai Unió könnyebben tudna kézzelfogható engedményeket felajánlani Iránnak a tárgyalóasztalnál. Szakértők azonban felhívják a figyelmet arra, hogy ha az EU fel is oldaná a maga szankcióit, az Iránnal újból üzleti kapcsolatba lépő európai vállalatokat ebben az esetben is amerikai büntetés fenyegetné - áll a Barclays pénteki londoni elemzésében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.