BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb zavar a szuperkassza-ügyben

A hivatalos tájékoztatások alapján eddig azt hittük, 18 online pénztárgép közül választhatnak a kereskedők. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal most azonban nyilvánoságra hozta, hogy öt esetben tiltja a forgalomba hozatalt.

Az öt tiltó esetben a nem hivatalos információk szerint hiánypótlást kért a hivatal, amelynek eljárása azért okoz zavart, mert az összes engedélyt (mind a 18 esetben) már az online pénztárgépek megrendelésére vonatkozó a szeptember 30-i határidő lejárta előtt kiadták. Tehát eddig jó okkal lehetett feltételezni, hogy az engedélyezési eljárás lezárult.

Másrészt ugyanakkor szeptember 19-én a NAV honlapján megjelent egy közlemény, hogy az adóhatóság csak azt a megrendelés-visszaigazolást fogadja el, amelyben meghatározzák a teljesítési határidőt.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség álláspontja szerint azonban minden megrendelés jogszerű, ami azt tartalmazza, hogy a pénztárgép eladója a jogszabályoknak megfelelő pénztárgép szállítását vállalja, függetlenül az engedélyezés menetétől, hiszen a pénztárgép rendelet szövege csupán a szerződés, vagy az érvényes visszaigazolás meglétét írja elő.

A Világgazdaság kérdésére, hogy vajon a hatóság visszamenőlegesen szabálytalannak nyilvánítja-e a megrendelés visszaigazolásokat és tömeges bírságolások elé nézhetnek a kereskedők, a NAV Adószakmai Sajtóiroda azt válaszolta, hogy „a közlemény rendelkezése nem teszi a közlemény kiadása előtt leadott megrendeléseket, megkötött szerződést érvénytelenné. Ha olyan visszaigazolást, illetve szerződést kapott az üzemeltető, amelyben nem szerepel szállítási határidő, a megrendelést felvevő köteles a megrendelőnek a szállítási határidőt utólag írásban meghatározni.”

A pénztárgép forgalmazók visszaigazolása ugyanakkor semmiféle biztosítékot nem jelent a pontos, ütemezhető szállításra, mivel jelenleg egyikük sem tudja megmondani, pontosan mikor indulhat meg a folyamatos gyártás felfutása bármelyik típusnál.

Akkor most miért büntet az adóhatóság? – teszi fel a kérdést az Országos Kereskedelmi Szövetség, rámutatva, hogy kereskedők méltánytalannak, aránytalannak ítélik a bírság kiszabását, hiszen megvásárolható, üzembe helyezhető pénztárgép jelenleg nem létezik. Még hosszú hónapokig tart a teljes átállás, a gyártás és az üzembe helyezés beindulásának elhúzódása, ami nem a megbírságolt kereskedők hibája.

Ráadásul a az online átállást a pénztárgépekről szóló 3/2013. NGM rendelet. Ennek alapján ugyanis – bármilyen furcsán is hangzik – az átállás határideje 2013. május 1. Ez persze a naptár szerint is eleve már a múlté, de az is, hogy a rendelet megjelenésekor a hagyományos pénztárgépet használók számára június 30-ig türelmi időt adtak. Ez módosult később augusztus végére.
Így az átállásnak nincs újabb, hatályos jogszabályban rögzített  határideje – mutat rá a szövetség.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.