BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Segítség a nyugdíjjogosultsági időhöz

„A Társadalmi Megújulás Operatív Programon (TÁMOP) belül az 50 éven felüliek célcsoportjának munkaerő-piaci integrációjának elősegítésére várhatóan 13-14 milliárd forint lesz felhasználva 2015. április végéig” – közölte lapunkkal Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A 2011 és 2015 között rendelkezésre álló teljes keret nagysága 113 milliárd forint. Az 50 év feletti álláskeresőket „A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása” kiemelt projekt keretében segítik.

2012-ben és 2013. augusztus 31-ig az 50 éven felüliek képzésére, foglalkoztatásuk támogatására valamint munkaerő-piaciszolgáltatásokra 6,481 milliárdot fordítottak a munkaügyi központok, 4259 fő képzésére és közel 11 ezer fő foglalkoztatásának és vállalkozóvá válásának támogatására nyílt eddig lehetőség.

Az NGM közölte: a „nők 40” program célja az álláskeresőként nyilvántartott és döntően koruk miatt elhelyezkedési esélyekkel nem rendelkező nők foglalkoztatásának elősegítése, ezzel együtt a nyugdíjba vonulásukhoz szükséges hiányzó jogosultsági idő megszerzése. A célcsoportot azon 55 év feletti nők alkotják, akik legalább 6 hónapja regisztrált álláskeresők és a 40 év jogosultsági idejükhöz legfeljebb 12 hónap hiányzik. A program idén október 15-től 2014. december 31-ig tart, ebbe bekerülni kizárólag idén november 1-jétől december 31-ig van lehetőség.

A munkaadóknak nyújtott bérköltség-támogatáson keresztül a célcsoportba tartozó nők munkaviszony keretében történő foglalkoztatása esetén a munkabér és a szociális hozzájárulási adó együttes összegének 100 százalékát térítik meg. Idén összesen ezer főt támogathatnak 1,54 milliárd forint értékben.

Tervezés alatt a GINOP

A 2014 és 2020 közötti időszakban rendelkezésre álló uniós fejlesztési források felhasználására vonatkozó program kidolgozása folyamatban van, társadalmi egyeztetésük megkezdődött a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján keresztül – közölte lapunkkal az NGM. A munkaerő-kínálat fejlesztését, a hátrányos helyzetűek nyílt munkaerő-piacra történő be- illetve visszavezetést, és a foglalkoztatási lehetősége bővítését a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretén fogják megvalósítani, mely a legjelentősebb arányban (39,4 százalék) részesül a majd a forrásokból a programok közül.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.