BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szaúd-Arábia olajtermelése leszorította Oroszországot az első helyről

Szaúd-Arábia idén szeptemberben a világ legnagyobb olajtermelőjévé küzdötte fel magát, és ezzel leszorította Oroszországot az első helyről, amelyet 2012 júliusa óta töltött be - közölta az orosz statisztikai hatóság, a Roszsztat, a RIA Novosztyi jelentése szerint.

Oroszország ugyanis szeptemberben 9,987 millió barrel nyersolajat termelt, míg az OPEC tagállamai összesen 30,047 millió barrelt, ebből 10,061 millió barrel jutott Szaúd-Arábiára. Idén január és szeptember között Oroszország olajkivitele a tavalyi azonos időszakban feljegyzett mennyiséghez képest 1,3 százalékkal csökkent és 175,4 millió tonnát ért el - közölte a Roszsztat. Az orosz energiaügyi minisztérium prognózisa szerint az orosz olajtermelés évi volumene 2013-ban várhatóan 520 millió tonna lesz, és 2020-ig 535 millió tonnára emelkedne.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.