BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az IBM topmenedzserei lemondanak bónuszaikról

A világ legnagyobb számitógépes szolgáltató cégének elnök-vezérigazgatója és felső vezetésének tagjai közölték, hogy lemondanak a 2013. évre vonatkozó bónuszaikról.

A bejelentés olyan időpontban született, amikor az amerikai cég bejelentette, hogy az értékesítési forgalma 5 százalékkal, nettó profitja pedig 1 százalékkal csökkent a múlt évben az előző évhez viszonyitva. Az IBM teljesítménye azért esett vissza, mert csökkent a profitja a feltörekvő országok gazdaságában, ahol az utóbbi években a gazdasági növekedés lassulása negatívan hatott ki a kereslet alakulására. Az e piacokról származó árbevétel ugyanis 9 százalékkal volt kisebb 2013-ban, mint egy évvel korábban.

A nagy csökkenés az úgynevezett BRIC országokban: Brazíliában, Oroszországban, Indiában és Kínában következett be, ahol a IBM értékesítése az év folyamán 14 százalékkal esett vissza. Mindazonáltal az amerikai cég a vártnál jobb eredményt ért el a múlt év utolsó negyedében, ugyanis a nettó profitjának összege 6,19 milliárd dollár volt, 6 százalékkal nagyobb, mint egy évvel korábban. Erre az évre pedig azzal számol, hogy az üzemi nyeresége több mint 10 százalékkal növekszik, mert agresszívan fektetnek  be olyan területeken - fogalmazott Ginni Rometty, az IBM elnök-vezérigazgatója -, amelyek növekedést és nagyobb értékteremtést eredményeznek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.