BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

IBM-üzletágat vesz a Lenovo

Eldőlt, hogy a Lenovo megvásárolja az IBM x86 szerver üzletágát, a vételár mintegy 2,3 milliárd dollár. Világszerte hozzávetőlegesen 7500 IBM alkalmazott kap várhatóan állásajánlatot a Lenovo-tól, beleértve az olyan főbb telephelyeken dolgozókat, mint Raleigh, Shanghai, Shenzhen és Taipei.

A Lenovo és az IBM végleges megállapodást kötött, amelynek értelmében a kínai cég megvásárolja az IBM x86-os szerver üzletágát. A vételár hozzávetőlegesen 2,3 milliárd USD, amelyből mintegy kétmilliárdot készpénzben, a maradék összeget pedig Lenovo részvényekkel fizetnek ki.
Az IBM megtartja a System Z nagyszámítógépeket, a Power Systems, Storage Systems, Power-based Flex szervereket, valamint a PureApplication és a PureData megoldásokat. A két cég történetében nem ez az első tranzakció, a Lenovo 2005-ben vásárolta meg az IBM PC üzletágát, és azóta a világ legnagyobb személyi számítógép gyártójává vált.

A tranzakció lezárását követően a Lenovo átveszi a kapcsolódó ügyfélszolgálati és karbantartási tevékenységeket. Az IBM hosszabb ideig folytatni fogja a karbantartási szolgáltatások nyújtását a Lenovo nevében, így a vásárlók csak minimális változásokat fognak tapasztalni a támogatási szolgáltatások terén.

Világszerte hozzávetőlegesen 7500 IBM alkalmazott kap várhatóan állásajánlatot a Lenovo-tól, beleértve az olyan főbb telephelyeken dolgozókat, mint Raleigh, Shanghai, Shenzhen és Taipei.

A mostani megállapodás jól illeszkedik az IBM új stratégiájába, melynek keretében a vállalat a hardvergyártás helyett egyre nagyobb figyelmet fordít az új területekre. A vállalat több mint egymilliárd dollárt fog befektetni az új IBM Watson Group-ba, továbbá 1,2 milliárd dollárt szán globális számítási felhő lábnyomának bővítésére, melynek eredményeként öt kontinensen, 15 országban, 40 adatközpontot fog üzemeltetni.

A tranzakciónak meg kell felelnie a vonatkozó szabályozási követelményeknek, valamint a szokásos zárási feltételeknek, és el kell nyernie a szükséges jóváhagyásokat. Amíg az ügylet végrehajtása megtörténik, egyik vállalat sem kíván változtatni szerverekkel kapcsolatos meglévő, független tevékenységén, beleértve az ügyfélszolgálati tevékenységet és a termékek elérhetőségét.

Az IBM a héten hozta nyilvánosságra tavalyi negyedik negyedéves és egész éves üzleti eredményeit, a társaság részvényeinek értéke 3,5 százalékkal esett a friss adatok bejelentését követően. A vállalat 2013 utolsó három hónapjában 27,7 milliárd dolláros bevételt ért el, ez 5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Jó hír ugyanakkor, hogy a vállalat nyeresége az utolsó negyedévben 6 százalékkal bővült és megközelítette a 6,2 milliárd dollárt. Látványosan zuhant viszont a társaság hardver üzletágának forgalma, a 26 százalékos bevételcsökkenés ebben a szegmensben egyben azt is jelentette, hogy 2012 utolsó negyedévéhez képest 750 millió dollárral esett vissza az ágazat profitja.

A teljes évet vizsgálva 99,8 milliárd dolláros bevételt ért el az IBM, ez 4,6 százalékkal kevesebb, mint 2012-ben, az árfolyamhatástól megtisztítva pedig 2 százalékos a visszaesés. A csökkenés hátterében az elemzők szerint a társaság szerver és tároló megoldásai iránti gyengébb kereslet áll, ami különösen a feltörekvő piacokon volt megfigyelhető. A feltörekvő piacokon hat százalékkal esett vissza a cég forgalma, Kínában pedig 23 százalékos volt a csökkenés.

A csökkenő bevétel ellenére az IBM-nek nagyjából sikerült szinten tartania adózott eredményét, a cég profitja 16,48 milliárd dollár volt 2013-ban, ez mindössze 0,7 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.