BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meglepte a piacot a Microsoft

Meglepte az elemzőket a Microsoft, a világ legnagyobb szoftvercége ugyanis a vártnál nagyobb profitról számolt be a december 31-én zárult második üzleti negyedévére vonatkozóan, a kedvező hírek hatására 3,4 százalékot erősödött a vállalat papírja a zárás utáni kereskedés során. A befektetők hangulatát tovább javíthatta, hogy a társaság forgalma 14 százalékkal bővült.

A december 31-én zárult második üzleti negyedévében 24,52 milliárd dolláros bevételt ért el a Microsoft, ez 14 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A jelentős növekedésben meghatározó szerepet játszott az üzleti szegmensnek szánt szoftverek és szolgáltatások értékesítésének felfutása, de jó eredményeket értek el az Xbox játékkonzolok értékesítésében is. Ezekből a készülékekből 7,4 milliót adtak el a második üzleti negyedévben, míg 2012 hasonló időszakában még csak 5,9 milliót.

A Surface tabletekből 893 millió dolláros bevétele volt a vállalatnak, ugyanakkor azok előállítása és értékesítése 932 millió dollárba került a cégnek. A Reuters elemzése szerint nagyjából 2 millió táblagépet adhatott el a társaság, ami összevetve az Apple 20 milliós iPad értékesítésével a múlt év utolsó három hónapjában, szerény eredménynek mondható.

A világ legnagyobb szoftvercége 6,56 milliárd dolláros adózott eredménnyel zárta az október-decemberi időszakot, ez három százalékos bővülést jelentett az egy évvel korábbihoz képest. Ez részvényenként 78 centes profitot jelent, ami alaposan meghaladta az előzetes elemzői várakozást, amelyben 68 cent szerepelt. A kedvező hírek hatására a tőzsdezárást követő kereskedés során 3,4 százalékkal nőtt a Microsoft részvények árfolyama.

Az ugyanakkor továbbra sem lehet tudni, hogy ki lesz Steve Ballmer utódja a vállalat vezérigazgatói posztján. Mint ismert, a cégvezető tavaly augusztusban jelentette be, hogy egy év múlva távozik ebből a pozícióból. Azóta számtalan név felmerült, hogy ki követheti majd a társaság élén, egyelőre azonban biztosat nem lehet tudni erről. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.