BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Androidos telefonnal támad a Nokia

Sajtóértesülések szerint várhatóan a hónap végén mutatják be a Nokia első Android operációs rendszerrel készült okostelefonját. Az eddigi információk alapján egy olcsó, főként a fejlődő piacokra szánt készülékről van szó.

A The Wall Street Journal beszámolója szerint valószínűleg a hónap végén mutatják be a Nokia új, Android operációs rendszert használó okosmobilját, a mobilipar legnagyobb kiállításán, a barcelonai Mobile World Congress-en. A lap értesülései alapján az olcsó, fejlődő piacokra szánt készülék nem nyújt majd hozzáférést a Google alkalmazásboltjához, a Google Play-hez, ehelyett a Nokia, illetve a cég telefongyártó üzletágát a közelmúltban megvásárló Microsoft megoldásait használja majd.

A Nokia saját szoftverboltot hoz létre a telefon tulajdonosainak kiszolgálására, amelyen keresztül olyan népszerű androidos alkalmazások lesznek elérhetők, mint a Skype, a Facebook és a Twitter.

Az eddigi beszámolók alapján a Normandy munkanévvel készülő eszköz – ami valószínűleg Nokia X néven kerül majd az üzletekbe – négyhüvelykes kijelzővel rendelkezik majd, egy kétmagos, egy gigaherzes Snapdragon kerül bele, 512 megabájtos memóriával és 4 gigabájtos háttértárolóval igyekszik majd felvenni a versenyt a riválisokkal. Érdekesség, hogy annak ellenére, hogy olcsó készülékről van szó, két SIM kártya kezelésére is alkalmas lesz, illetve egy 5 megapixeles kamerával látják el.

A Nokia három évvel ezelőtt állt le saját operációs rendszere, a Symbian használatával és váltott a Microsoft Windows Phone mobil operációs rendszerére. A Lumia márkához tartozó készülékeknél a jövőben is ezt használják majd, azonban sajtóbeszámolók szerint könnyen lehet, hogy a tömegpiac eléréséhez újabb androidos készülékeket dobnak majd piacra.

Tavaly jelentették be, hogy a Microsoft 7,4 milliárd dollárért megveszi a Nokia mobiltelefongyártó üzletágát. A tranzakciót várhatóan az év első felében zárják le.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.