BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Befektetőt keres a BalaBit

Jelentős tőkebevonásról tárgyal az informatikai biztonsági szoftvereket fejlesztő BalaBit IT Kft., a cég további terjeszkedésének finanszírozására 5-7 millió dollárnyi friss forrás érkezhet. A vállalat a múlt évben ötödével növelte forgalmát.

Tavaly a 2012-es 2,62 milliárd forinthoz képest mintegy 20 százalékkal tudta növelni forgalmát a BalaBit cégcsoport – tudtuk meg Györkő Zoltántól, a társaság ügyvezető igazgatójától. Az informatikai biztonsági szoftvereket fejlesztő és forgalmazó vállalat Magyarország mellett az Európai Unió országaiba, Oroszországba és az Egyesült Államokba is értékesíti termékeit, és a múlt évben valamennyi piacán fejlődni tudott.

A társaság forgalmának 10-15 százalékát adják a hazai eladások, míg a fennmaradó rész exportból származik. Bár a hazai piac csak kis részét adja a bevételnek, a társaság tervei szerint a jövőben nagyobb figyelmet fordítanak erre a területre is, így az idén külön csapatot hoznak létre a magyarországi értékesítés menedzselésére – közölte Györkő Zoltán. A cégvezető elmondása szerint a nemzetközi terjeszkedés felgyorsítása érdekében jelentős összegű tőkebevonásra is készülnek, tavaly decemberben már aláírtak egy szándéknyilatkozatot egy befektető párossal. Jelenleg a cég felmérését végzik a partnerek, és abban bíznak, hogy még a nyár előtt sikerül megkötni a szerződést is. A tervek szerint 5-7 millió dollárnyi friss tőke érkezne a cégbe, a befektetők kisebbségi tulajdonrészt szereznek majd a vállalatban, az irányítás az eredeti magyar tulajdonosok és a menedzsment kezében marad.

„A tőkebevonás révén rendelkezésünkre álló forrásból megerősíthetjük a nemzetközi jelenlétünket, ami elengedhetetlen annak érdekében, hogy lépést tartsunk a versenytársainkkal. Az eddigi organikus fejlődéssel, a nyereségből finanszírozva a terjeszkedést lényegesen lassabban tudnánk csak haladni” - vázolta lapunknak a tőkebevonás hátterét a cégvezető. Györkő Zoltán hozzátette, ebből az összegből a globális megjelenés leányvállalatok révén nem valósítható meg, ahhoz azonban elegendő, hogy megalapozzák az észak-amerikai jelenlétüket saját iroda létrehozásával, emellett kiterjesszék az európai lefedettséget. A kontinensen többek között az Egyesült Királyságban látnak még komoly lehetőségeket a társaság részéről.

A cég stratégiai terveiben a kiemelt célok között szerepel a Közel-Kelet, a térségben egyébként egy projekt erejéig már tavaly is megjelentek, a National Bank of Kuwait számára szállítottak egy, az informatikai rendszerekhez való távoli hozzáférést felügyelő megoldást, amelyre a törvényi előírásoknak való megfelelés miatt volt szüksége a pénzintézetnek. Györkő Zoltán elmondása szerint Japánban is vannak már projektjeik, de a jövőben mindenképpen erősíteni kívánják az ázsiai pozíciójukat.

A BalaBit vezetője szerint a cég mérete alapján akár már most is alkalmas lenne arra, hogy megjelenjen a régió valamelyik tőzsdéjén, de a technológiai vállalatok számára az igazi lehetőséget az amerikai Nasdaq-ra való belépés jelenti. Ahhoz azonban, hogy sikeres legyen egy ilyen lépés 100 millió dollár körüli forgalom, és évente 50 százalék körüli bevételnövekedés szükséges a cégvezető megítélése alapján. A BalaBit céljai között szerepel, hogy középtávon elérjék azt a szintet, amikor már érdemben megvizsgálhatják a Nasdaq-on való megjelenés lehetőségét – tette hozzá Györkő Zoltán.

Facebook-kapcsolat

A jelenleg teljes mértékben magyar tulajdonú BalaBit 2009-ben, 2010-ben, 2012-ben és 2013-ban is felkerült a régió leggyorsabban növekvő technológiai vállalatait rangsorba állító Deloitte Technology Fast 50 listára. A mintegy 150 főt foglalkoztató vállalat képviselettel rendelkezik Franciaországban, Németországban, Oroszországban és az USA-ban. A társaság nyílt forráskódú naplózó megoldását használja a Facebook is, a közösségi oldal tavaly a szoftver kereskedelmi verzióját is megvette.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.