BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felemás számok a tech-cégeknél

Felemás időszakot tudhatnak maguk mögött a technológiai ipar legismertebb vállalatai, a nagy nyertesek között említhető a Facebook, amelynek árfolyama kilőtt a 2013-as eredményeknek köszönhetően, a csalódást keltők között pedig az Apple említhető, hiába döntött rekordokat a társaság. A részvények darabolása és a Motorola Mobility eladása csúcsra repítette a Google részvényeket.

Hatalmas, 17 százalékos zuhanást produkáltak a Twitter részvényei a vállalat tavalyi eredményeinek bemutatását követően, a társaság ezzel azon technológiai cégek sorát gyarapította, amelyek csalódást okoztak a befektetőknek. A mikroblog szolgáltató esetében a 640 millió dollárt meghaladó 2013-as veszteség mellett az is szerepet játszott a papírok értékének nagymértékű csökkenésében, hogy a most közölt adatok szerint a korábbinál lassabban nő a felhasználók száma, ami bizonytalanná teszi a vállalat jövőjét.

A piaci pozíció elvesztése, illetve a „nagy dobás” hiánya játszotta a főszerepet abban, hogy az Apple részvényei is mélyrepülésbe kezdtek a friss üzleti eredmények bemutatását követően, az almáslogójú cég már az első üzleti negyedévéről tett közzé adatokat. Az október-decemberi időszak több rekordot is hozott – 51 millió iPhone-t és 26 millió iPad-et tudtak eladni -, azonban alig több mint öt százalékkal nőtt a vállalat bevétele az egy évvel korábbihoz képest, a nyereség pedig gyakorlatilag stagnált. A csalódást keltő hírek és adatok 8 százalékos esést idéztek elő az árfolyamban, ami azt jelentette, hogy a cég piaci értéke néhány óra alatt 40 milliárd dollárral zuhant. Ezt az esést egyébként azóta sem heverte ki az Apple árfolyama.

Jóval kellemesebb hírekkel lepte meg a befektetőket az internetes ipar két meghatározó szereplője, a Google és a Facebook. A világ legnépszerűbb közösségi szolgáltatását működtető társaság 7,87 milliárd dolláros bevételt ért el tavaly, ez 55 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest, a nyeresége pedig 1,5 milliárd dollár volt. A kedvező adatok hírére szárnyalni kezdett a Facebook papírok árfolyama, egészen 60 dollárig drágultak a cég részvényei, ami 12 százalékos növekedést jelentett. Az optimista befektetői hangulatnak kedvezhetett az is, hogy a vállalat bevételének egyre nagyobb része jön a mobil hirdetési szegmensből, ami az elemzők szerint jó lehetőséget kínál a további növekedéshez.

A tavaly ötödével megugró bevétel és nyereség mellett egyéb izgalmakkal is szolgált a Google a piac számára. A cég bejelentette, hogy április 2-án megtörténik a Google részvények darabolása, és az is javíthatta a részvényesek hangulatát, hogy megválnak a hatalmas – a múlt évben közel egymilliárd dolláros – veszteséget termelő Motorola Mobility-től. A hírek hatására a társaság részvényei történelmi csúcsra emelkedtek, és rövid ideig 380 milliárd dollár körül volt a vállalat piaci értéke.

Pozitív meglepetést okozott a Microsoft is januárban, a szoftvercég a vártnál nagyobb profitról számolt be a december 31-én zárult negyedévre vonatkozóan. A hét elején az is kiderült, hogy Steve Ballmertől Satya Nadella veszi át a vállalat vezérigazgatói posztját. A piac egyelőre negatívan reagál erre a hírre, a bejelentés óta csökken a részvény értéke.

Vásárlási láz

Szokatlanul mozgalmasnak bizonyult a január a technológiai iparban a felvásárlások szempontjából. Az év első hónapjának a Lenovo volt a sztárja, a kínai cég két nagy akvizíciót is bejelentett.

Az IBM x86 szerver üzletágára 2,3 milliárd dollárt fordítanak, míg a Motorola Mobility-t 2,91 milliárd dollárért veszik meg a Google-től.

Jelentős összeg elköltéséről döntött a keresőcég is, amely 3,2 milliárd dollárt szán a Nest nevű cég megszerzésére, amely intelligens füstérzékelőket és termosztátokat gyárt.

Az IBM x86 szerver üzletágára 2,3 milliárd dollárt fordítanak, míg a Motorola Mobility-t 2,91 milliárd dollárért veszik meg a Google-től.

Jelentős összeg elköltéséről döntött a keresőcég is, amely 3,2 milliárd dollárt szán a Nest nevű cég megszerzésére, amely intelligens füstérzékelőket és termosztátokat gyárt. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.