BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagy üzlet: óriás születik az amerikai kábelpiacon

A legnagyobb amerikai kábelszolgáltató, a Comcast 45,2 milliárd dolláros tranzakció keretében felvásárolja a szegmens egy másik meghatározó szereplőjét, a Time Warner Cable-t (TWC). A tegnap hivatalosan is bejelentett ügylet egy féléves folyamatot zár le, amely során a Comcast a Charter Communications (a két egyesülő cég után a kábeltévé piac harmadik számú szereplője) elől szerezte meg a TWC-t. A kialkudott vételár azt jelenti, hogy a Time Warner Cable tulajdonosai részvényenként 158,82 dollárt kapnak majd. Ez ugyan elmarad a korábban remélt 160 dolláros szinttől, azonban így sem lehet okuk panaszra a TWC részvényeseinek, hiszen a társaság papírjainak szerdai záró árához képest közel 18 százalékos prémiumot képvisel a végső ár.

A két cég egyesülésével egy igazi óriás jön létre, amely a fizetős tévészolgáltatási piac mintegy harmadát tudhatja majd magáénak, a vezetékes szélessávú internet előfizetések esetében pedig még magasabb, 35,9 százalékos lesz a részesedése. Az ügylet nagyságát mutatja, hogy Comcast összesen 53 millió előfizetést szolgál ki, a vállalat piaci értéke 144,5 milliárd dollár. A TWC 15 millió ügyféllel rendelkezik, 37,6 milliárd dollár a piaci értéke. A fúziót még mindkét vállalat részvényeseinek jóvá kell hagynia, illetve az amerikai hatóságok beleegyezésére is szükség lesz, éppen ezért az év végére várják a tranzakció lezárását.

A most bejelentett ügylet jól illeszkedik az amerikai távközlési piacon tapasztalható konszolidációs folyamatba. Tavaly szeptemberben jelentették be, hogy a Vodafone 130 milliárd dollárért eladja a Verizon Wireless-ben lévő 45 százalékos részesedést. A vevő Verizon Communications 60 milliárd dollárt részvényekben, közel ekkora összeget készpénzben fizet majd ki, míg a fennmaradó mintegy 10 milliárd dollárt egyéb tételekkel egyenlít ki. Az ügyletre idén január végén bólintottak rá a két cég tulajdonosai, a megállapodásnak köszönhetően a Vodafone 84 milliárd dollárt oszt szét részvényesei között. A társaságnál már azt is tudják, hogy mire költik a fennmaradó összeg nagy részét, Vittorio Colao, a cég vezérigazgatója a hét elején bejelentette, hogy a következő években a vállalatnak megvan a képessége arra, hogy a következő években mintegy 40 milliárd dollárt fordítsanak felvásárlásokra.

A Vodafone után egyébként a Deutsche Telekom is kivonulhat az amerikai távközlési piacról, a német cég a T-Mobile US eladását tervezi. A potenciális vevőjelöltek között említik az Egyesült Államok harmadik legnagyobb mobilszolgáltatója, a Sprint tulajdonosát, a japán Softbankot, ám az amerikai versenyjogi hatóságok a hírek szerint jelenleg nem támogatnának ilyen ügyletet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.