BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Spekulációk az MTelekom körül

Az anyacég csehországi vásárlása nyomán felerősödtek a találgatások.

Folytatja kelet-közép-európai érdekeltségeinek konszolidációját a Deutsche Telekom, a német távközlési cég bejelentette, hogy teljes egészében felvásárolja a cseh T-Mobile-t. A 800 millió eurós tranzakció hírére megkezdődtek a találgatások a Magyar Telekom kapcsán is, a vállalat 40,79 százaléka ugyanis különböző intézményi és magánbefektetők kezében van.


Hamarosan teljes lesz a Deutsche Telekom uralom a T-Mobile Czech Republic-ban, miután a német távközlési cég bejelentette, hogy megvásárolja a mobilszolgáltató 39,23 százalékos tulajdonrészét, ami még nincs a birtokában. A 800 millió eurós tranzakciót „természetes” lépésnek nevezték a Deutsche Telekom részéről a portfólió optimalizálása, illetve a pán-európai szolgáltatóvá válás útján.

Azzal, hogy egyedüli tulajdonossá válik a legnagyobb, több mint 5,8 millió előfizetővel rendelkező, 2012-ben egymilliárd eurós bevételt elérő cseh mobilcégben, valószínűleg felgyorsul a csehországi Telekom érdekeltségek konszolidációja is, az ottani T-Systems és a múlt év végén megvásárolt GTS Central Europe helyi tevékenységének integrálása egy közös cégbe. A Deutsche Telekom tavaly novemberben jelentette be, hogy 546 millió euróért megvásárolja a GTS-t.

A T-Mobile Czech Republic felvásárlásának hírére megkezdődtek a találgatások a Magyar Telekom jövője kapcsán is, felvetődött annak lehetősége, hogy a német anyacég kivásárolhatja a többi tulajdonost. A felfokozott hangulat tegnap délutánra nagyjából 5,9 százalékot erősödött a társaság részvényeinek árfolyama, 323 forint körüli szintre. A magyar távközlési cégben jelenleg 59,21 százalékos tulajdonrésszel bír a Deutsche Telekom, a fennmaradó rész pedig intézményi és magánbefektetőké, illetve állami kézben van.

A Magyar Telekom esetleges tőzsdéről történő kivezetése mellett szólhat, hogy lényegesen szabadabbá válna a működése, hiszen nem kellene megfelelnie a tőkepiaci szabályoknak, emellett kevesebb információt kellene megosztania versenytársaival és az osztalék is házon belül maradhatna – mutatott rá elemzésében az Equilor Befektetési Zrt.

Egy ilyen lépés ellen szól a vállalat közlése szerint, hogy nem látnak növekedési lehetőséget a cégben vagy az átlagot jócskán meghaladó osztalékfizetés esélyét, ami indokolná a versenyfutást a társaság részvényeiért. Ehhez jön még, hogy a 425 millió darab Magyar Telekom-részvény megszerzése csak tőzsdei ajánlat útján lehetséges. A cseh T-Mobile nem volt tőzsdei cég, így annak felvásárlása lényegesen egyszerűbb tranzakció volt.

Az Equilor elemzése alapján a Magyar Telekom kivásárlása esetén a jelenlegi tőzsdei szabályok alapján egy részvényért legalább 444 forintot kellene fizetni, ami megegyezik a legutolsó auditált, konszolidált éves jelentésben szereplő összeggel. Ez alapján a Deutsche Telekomnak nagyjából 189 milliárd forintba kerülne, ha megvenné a kisebbségi tulajdonosok részvényeit, miközben a külső tulajdonosok számára fizetett osztalék még a 40 forintos osztalékot feltételezve is csak mintegy 155 milliárd forintot tenne ki. A cégnél éppen ezért kevéssé tartják valószínűnek, hogy a német társaság kivásárolja a Magyar Telekom kisebbségi részvényeseit, és a spekulációt követően a vállalat részvényeinek értéke várhatóan nem lesz tartósan 320 forint felett.

A Magyar Telekom tavaly december elején jelentette be, hogy a terveik szerint nem fizetnek osztalékot a 2013. évi eredmény után. A társaság ezt részben osztalékpolitikájával indokolta, mely szerint az eladósodottsági rátát (a nettó adósságnak az összes tőkére vetített arányát) a 30-40 százalék közötti céltartományban kívánják tartani. Emellett a döntésben szerepet játszik a cégcsoport pénzügyi helyzete, a működési és üzleti környezet és feltételek is. Az igazgatóság által a közgyűlés részére előterjesztendő hivatalos osztalékjavaslat alapján még változhat a helyzet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.