BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gates újra vezet a leggazdagabbak listáján

Közel ötödével nőtt a világ leggazdagabb embereinek összesített vagyona a Forbes magazin legújabb listája szerint, igaz a milliárdosok tábora is több mint kétszázzal bővült egy év alatt. A listát több éves szünet után ismét Bill Gates vezeti, de sokat gyarapodott az ifjú tech-milliárdosok vagyona is.

Bill Gates, a Microsoft alapítója négy év után visszatért a világ leggazdagabb embereit bemutató lista élére, a Forbes magazin rangsorát 76 milliárd dolláros (17,2 ezer milliárd forint) vagyonnal vezeti az üzletember. Az elmúlt négy évben a vagyonosok listáját vezető Carlos Slim Helu az idén csak a második helyet szerezte meg 72 milliárd dollárral, míg a harmadik pozícióban többek között a Zara-t birtokló spanyol Amancio Ortega található 64 milliárd dollárral.

Bill Gates alaposan összeszedte magát az elmúlt egy évben, hiszen vagyona 9 milliárd dollárral gyarapodott, azonban még ezzel sincs ott a legtöbbet keresők között. Az amerikai szerencsejáték ipar meghatározó szereplője, Sheldon Adelson például 11,5 milliárd dollárral tudta növelni vagyonát, így 38 milliárd dolláros összeggel a Forbes lista 8. helyére került.

De még jobban sikerült az elmúlt egy év a Facebook alapítójának, Mark Zuckerbergnek, aki a cég részvényeinek látványos erősödésének köszönhetően a 2013-as 66. pozícióból a 21-re ugrott előre. Az ifjú tech-milliárdosnak a magazin becslése szerint 15,2 milliárd dollárral nőtt a vagyona, elérve a 28,5 milliárd dolláros szintet.

Az összesített adatokat böngészve úgy tűnik, a leggazdagabbaknál már rég vége a válságnak. A Forbes listáján összesen 1645 milliárdos szerepel, ez 219-el több, mint egy éve. Az összvagyonuk is alaposan megnőtt, míg 2013-ban 5400 milliárd dollár volt, addig az idén már 6400 milliárd. A legújabb Forbes lista egyik érdekessége, hogy minden korábbinál több, 172 hölgy található rajta, közülük a legelőkelőbb, 9. helyen a Wal-Mart egyik tulajdonosa Christy Walton található családjával. A technológiai iparban az elmúlt években lezajlott változásokat jól mutatja, hogy egyre előrébb szerepelnek a rangsorban az új szolgáltatások alapítói és vezetői. A Facebookot például összesen hatan képviselik a listán, de ott vannak a közösségi oldal legújabb szerzeménye, a WhatsApp alapítói is, Jan Koum 6,8 milliárd dollárra a 202., míg Brian Acton 3 milliárddal az 551. helyen.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.