BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Orbán Viktor

Orbán Viktor: ha az unió a blokkosodás irányába megy, akkor tönkremegyünk

Magyarországnak semlegesnek kell maradnia akkor is, ha az Európai Unió blokkosodik, csak így tudunk versenyképesek maradni. Orbán Viktor szerint ez eddig hazánknak jól sikerült, példaként felhozta, hogy több helyről rendeltünk vakcinát, valamint a magyar migránspolitikát is kiemelte.

A gazdasági versenyképesség legfontosabb pontjait ismertette Orbán Viktor miniszterelnök a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. A kormányfő arról is beszélt, hogy a Draghi-jelentés megoldásai egy föderalista megoldás felé mozdítanák el az Európai Uniót. Hangsúlyozta, Magyarországnak válaszolnia kell az uniós versenyképességi romlásra, mert különben súlyos következményei lesznek.

Orbán Viktor
Orbán Viktor szerint a jövő évi költségvetésben meg kell jelennie a gazdasági semlegesség politikájának / Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor a Draghi-jelentésből idézve komoly versenyképességi hátránynak jelölte meg a túlzott bürokráciát.

Európa modern történelme során először lép be egy olyan korszakba, amikor nem a munkaerő növekedése adja a bővülést

– hangsúlyozta, hozzátéve: az EU és USA közötti szakadék oka a digitalizációban való lemaradás. 

Ezek a legnagyobb versenyképességi problémák

Nem elég csak beszélni a gazdasági versenyképesség európai erősítéséről, hanem a magyar elnökség egy paktumot szeretne kötni – emelte ki a kormányfő. Hangsúlyozta, hogy ezt egyáltalán nem könnyű létrehozni. A versenyképességi helyzet valójában rendkívül komoly, aggodalomra ad okot, ám

az unió belső kommunikációjában erről nem lehet beszélni.

A miniszterelnök szerint a versenyképesség hanyatlásáról beszélni önmagában véve veszélyes dolog. Ismét a Draghi-jelentésre hivatkozott: az EU gazdasági növekedése és termelékenysége az elmúlt két évtizedben tartósan lassabb volt, mint a versenytársaké. Az olcsó energiaforrások elvesztése miatt az unió a teljes éves GDP-növekedését elvesztette. Emellett az is aggályos, hogy az EU vállalatai kétszer-háromszor magasabb energiaárakkal dolgoznak, mint az USA cégei.

Orbán szerint bajban leszünk, ha az unió blokkosodik

A kormányfő úgy véli, hogy a föderális állam három falnak ütközik neki: migráció, életszínvonal és közös hitelfelvétel. Felhívta a figyelmet, hogy a Nyugat válasza minderre a blokkosodás, ami nem más, mint

visszatérés a hidegháborúhoz.

Most az egységes világgazdaság helyett két fél gazdaság felé indul el. A kérdés pedig az, hogy erre mit válaszol a Kelet. Úgy látja, ezt próbálta megváltoztatni, valószínűleg komolyan is gondolták, hogy ez a blokkosodás megállítható. 

Budapest számára a feladat a semlegesség meghirdetése, amely esélyt ad a versenyképesség javítására.

Szerinte Magyarországnak fel kell tennie a kérdést: indokolt-e, hogy ő legyen az első. De a mostani kérdéskör olyan ügy, amelyben érdemes megszólalnia, és ne csak az elméletét fogalmazza meg.

A kormányfő úgy véli, ennek bizonyítéka, hogy a Covid alatt nemcsak Nyugatról szereztünk be vakcinákat. A másik példa a migráció: miközben azt láttuk, hogy egész EU egy ideológia mentén közelítette meg, Magyarország nem ezt tette, hanem a dolgot magát nézte.

A Draghi-jelentés egy figyelmeztetés 

Ahogy azt korábban a Világgazdaság is megírta, Mario Draghi, az Európai Központi Bank (ECB ) korábbi elnöke bemutatta az Európai Unió versenyképességének javítására irányuló tervét. A mintegy 400 oldalas dokumentum célja, hogy Európa felvegye a versenyt az olyan globális nagyhatalmakkal, mint

  • az Amerikai Egyesült Államok
  • és Kína.

Az olasz politikus javaslatcsomagja értelmében a tervek szerint az Európai Uniónak több mint 800 milliárd eurós beruházást kell végrehajtania a gazdaság és a technológiai innovációk területén.

Új Európai Unió: így alakítanák át Brüsszelből – aggódhat Magyarország, visszatérhet a KGST

Elkészült a nagy terv az Európai Unió átalakításáról. Ebben valós problémák megoldására majdnem kétszáz javaslatot tesznek. Csakhogy Magyarország számára a változtatás hátrányos lenne, és vélhetően még az eddiginél is kevesebb forráshoz jutna. Bemutatjuk, Brüsszel szerint milyen lesz az új Európai Unió. Hogy mi valósul meg belőle, az óriási kérdés.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.