BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Commerzbank annual figures

Egy amazon került a Commerzbank élére, miközben a Deutsche Bank cserben hagyta társát

A német kormány valójában nem sokat tud tenni a Commerzbank felvásárlása ellen – mondta a Világgazdaságnak Miró József, az Erste vezető elemzője. Közben villámgyorsan lecserélték a Commerzbank vezérigazgatóját, a Deutsche Bank kizárta a baráti segítséget, Andrea Orcel pedig már az UniCredit jövőbeli terveiről beszél.

Folytatódik szerdán is a hírcunami és a nyilatkozatháború az Unicredit-Commerzbank felvásárlási csatározások kapcsán, a Bloomberg reggel David Marshot, a központi banki tevékenységgel, gazdaságpolitikával és állami beruházásokkal foglalkozó OMFIF független agytröszt elnökét idézte, aki szerint enyhén szólva is visszásak Olaf Scholz német kormányfő megszólalásai az ügyben.

Commerzbank annual figures
Bettina Orlopp veszi át a Commerzbank védelmét / Fotó: AFP

Jól beolvastak Commerzbank-ügyben a német kancellárra

Németország, úgy tűnik, az európai banki integrációt csak akkor támogatja, ha saját maga állapíthatja meg a feltételeit. Amikor pedig egyik saját intézménye válik célponttá, igyekszik protekcionista korlátok mögé bújni

– írta a szakértő.

Scholz ugyanis barátságtalannak minősítette és elítélte, hogy az UniCredit rövid idő alatt 21 százalékos részesedésre tett szert a Commerzbankban, amely a német vállalatok egyik fő finanszírozója. A kancellár hozzátette, hogy a Commerzbank független pénzintézetként is „jól” tölti be gazdasági szerepét.

Holott a kancellár, különösen az előző kormány pénzügyminisztereként, gyakran szorgalmazta a határokon átnyúló tevékenység fokozását az európai bankszektorban, többek között a közös betétbiztosítás révén – tette hozzá Marsh, aki több könyvet is írt a régió pénzügyi viszonyairól.

Az események mindenesetre vízválasztónak számítanak Németország és Európa számára, és bárhogy is folytatódik a történet, hatalmas próbatételt jelent a harcba beleállt Olaf Scholz számára.

Maga az áldozat, azaz a Commerzbank egyébként inkább Christian Lindner pénzügyminiszter tanácsát látszik elfogadni, aki úgy véli, a banknak saját magát kell megvédenie, és nem a kabinettől várni a segítséget.

Vezércsere a Commerzbank élén

Ennek szellemében a hitelintézet felügyelőbizottsága még kedden kinevezte Bettina Orlopp eddigi pénzügyi vezérigazgató-helyettest vezérigazgatóvá, aki az első nő lesz ebben a pozícióban. A bejelentésre alig két héttel azután került sor, hogy Manfred Knof vezérigazgató közölte, hogy nem pályázik újabb megbízatásra, amikor a jelenlegi megbízatása a jövő év végén lejár.

Ez az ütemterv azonban néhány órával a bejelentés után felborult, amikor kiderült, hogy az olasz UniCredit jelentős részesedést szerzett a Commerzbankban. Pillanatok alatt a mély vízbe került tehát Orlopp, akinek a 154 éves bank függetlenségét kellene megvédenie. Ezzel kapcsolatban a Handelsblatt rezignáltan megjegyezte, Orlopptól ügyes teljesítmény lenne, ha kitöltené 5 éves mandátumát.

Az új vezérigazgató ellenben harcias amazonként rögtön jelezte, hogy küzdelem nélkül nem hagyja átvenni a bankot, és abszolút nem izgatja, hogy mi lesz azután, ha az UniCredit mégis megszerezné kontrollt. Persze nehéz dolga lesz, hiszen a német államtól a szakszervezet-nyugtató kijelentéseken túl valóban nem sok segítségre számíthat.

Azonfelül, hogy egyelőre nem adnak el újabb adag részvényt még meglévő állományukból, esetleg még annyira futhatja, hogy mégis eladnak belőle például a Deutsche Banknak

– mondta a Világgazdaságnak Miró József, az Erste vezető elemzője. Már az UniCredit a Commerzbank legnagyobb részvényese, 21 százalékos pakettjével, amit 29,9 százalékra akar növelni, s ehhez már az Európai Központi Banktól is megkérte az engedélyt, bár azt még nem kapták meg – fűzte hozzá.

Az UniCredit már a közös jövőre készül

Közben viszont James von Moltke, a Deutsche Bank vezérigazgatója praktikusan kizárta, hogy beavatkoznának a küzdelembe. 

Sőt, kissé cinikusan azzal indokolta a legnagyobb német bank tartózkodását, hogy nekik tulajdonképpen kedvező két legnagyobb riválisuk viszálya.

Közben Andrea Orcel, az UniCredit első embere már a jövőről is beszélt szerdán, mondván nem pályáznak felügyelőbizottsági tagságra az olaszok a Commerzbanknál. Egyszersmind megismételte, hogy a német bank teljesítménye javítható, rámutatva, hogy az UniCredit „Európa leghatékonyabb bankja” és a jövedelmezősége sokkal magasabb. Ebből következik, hogy a Commerzbank tőkéjét is hatékonyabban fogja felhasználni, mint ahogy azt ma saját maga teszi.

Éppen most véglegesítettük, hogy az idei osztalék teljes összege 8,6 milliárd euró lesz, jövőre pedig a nyereség 50 százalékát fizetjük ki az idei 40 százalék után

– emelte ki.

A Commerzbank részvényeinek ugyanakkor jót tett az akvizíciós kísérlet, hiszen mióta az első hírek felröppentek egy 20 százalékos ralin van túl az árfolyam. Év eleje óta pedig több mint 40 százalékos az erősödés. Szerdán amúgy egy újabb százalékkal, 15,3 euróra nőtt a kurzus.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.