BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megugrott az ipari termelés

Az ipar januárban 6,1 százalékkal nőtt, és a munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan adattal. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított mutató januárban 3,1 százalékos növekedést jelzett.

Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor elmondta, a feldolgozóiparban januárban ismét jelentősen nőtt a termelés, és a korábbi hónapokhoz hasonlóan a járműgyártás és az ehhez kapcsolódó alkatrészgyártás volt a növekedés motorja.

A többi feldolgozóipari ágazat termelésében nem volt jelentős előrelépés. Az energia szektorban januárban is folytatódott a termelés visszaesése, amihez hozzájárult a szokásosnál melegebb januári időjárás is, ami visszafogta a hőtermelést.

Az előző hónapban, a múlt év decemberében 6,8 százalékkal - 2011 májusa óta a legnagyobb mértékben - haladta meg az ipari termelés az egy évvel korábbit, amikor viszont 7,3 százalékkal maradt el a 2011 decemberitől. A munkanaphatástól megtisztított index pedig a termelés 4,4 százalékos növekedését mutatta.

Az ipari termelés havi összevetésben januárban először nőtt szeptember óta - decemberben 1,8 százalékos csökkenést jelzett - éves alapon viszont éppen szeptembertől megszakítás nélkül emelkedett az alacsony bázis miatt.

Tavaly az év egészében a termelés volumene 1,4 százalékkal volt nagyobb, mint az előző évben, 2012-ben még 1,8 százalékos csökkenést figyelt meg a KSH. Az ipari termelés motorja a járműgyártás volt 2013-ban.

Tavaly januárban az ipari termelés 1,7 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál, az előző havit pedig 2,5 százalékkal haladta meg. A 2014. januári részletes ipari termelési adatokat március 12-én közli a KSH a statisztikai tükörben.

"Az idei év igen bíztatónak ígérkezik, mind a külső, mind a belső kereslet jelentősen élénkülhet, amihez hozzájárul egyes autóipari kapacitások érdemi felfutása, a hazai autógyártás mintegy 40 százalékkal növekedhet a tavalyi évhez képest" - közölte Suppan Gergely a Takarékbank vezető elemzője. "Kedvező teljesítményt nyújthat a vegyipar és a gépipar is, valamint az év második felétől két új üzem átadásának köszönhetően a gumigyártás. Kérdéses ugyanakkor, hogy az számítástechnikai és elektronikai termékek gyártása, valamint a gyógyszergyártás magára tud-e találni."

Az ipar idei várható kedvező teljesítményét mind a német, mind az európai, mind a hazai konjunktúramutatók alátámasztják, csakúgy, mint az elmúlt hónapokban igen meredeken emelkedő új megrendelések és rendelésállományi adatok, így idén 6 százalékos növekedést várunk az ipar kibocsátásában. A legutóbbi konjunktúraindexek (Ifo index, hazai ipari bizalmi index) alapján azonban nem lenne meglepő akár a kétszámjegyű növekedés sem a következő hónapokban - vélekedett Suppan.

"Az ipari termelés megugrására számítottunk, azonban a rendkívül kedvező növekedési adat meghaladta a várakozásainkat" - közölte Balatoni András, az ING Bank vezető közgazdásza. "A konjunktúramutatók azt igazolják, hogy a gazdasági növekedés egyre inkább az árakra is nyomást fog gyakorolni a 2014-es évben, ami a várható kamatpályát érdemben befolyásolhatja."

A KSH számai megerősítették azt az alapvető nézetet, hogy a tavalyi év végi csökkenése a termelési volumennek csak technikai hatásokkal, szezonalitással áll összefüggésben. A visszarendeződés gyors volt, sőt egy kicsit gyorsabb is. A vállalatok optimizmusa töretlenül emelkedik: a termelési volumen felfutását indikálják a kérdőíves felmérések is, ráadásul a jövőre vonatkozó várakozások még kedvezőbbek. Összességében az ipari termelés 4-5 százalékkal emelkedhet az idei évben, ezzel kapcsolatban a februári adat lesz leginkább indikatív - véli Balatoni.

Szerinte a jövőbeli kamatpálya szempontjából fontos, hogy a gazdasági növekedés inflációs hatásai lassan megjelentek a konjunktúra-felmérésekben. Látható, hogy az értékesítési árak várható alakulásáról számot adó alindex ha kis mértékben is de emelkedni kezdett az idei év elején.

"Ezek az adatok azonban meglehetősen zajosak, így nem szabad messzemenő következtetéseket levonni egyetlen adatpontból. Ha azonban folytatódik a trend, az azt jelzi, hogy a gazdasági kibocsátás lassan megközelíti, vagy meg is haladja a potenciális szintjét, ami az árstabilitást ismét veszélybe sodorhatja" - tette hozzá Balatoni András.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.