BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mobilizált vállalatirányítási rendszerek

A vállalatirányítási megoldás bevezetésére készülő cégek többségénél már elvárás, hogy mobil eszközökön keresztül is elérhető legyen a rendszer. Az ezen a területen tevékenykedő magyar informatikai vállalkozások egy része külföldön próbál érvényesülni.

„A hazai ügyfelek magától értetődőnek tartják, hogy amikor új vállalatirányítási megoldást (ERP) vezetnek be, már mobilon keresztül is elérjék a rendszert. Ahol már használnak üzleti rendszereket – és nem csak ERP-t –, ott szintén azt látjuk, hogy az üzleti oldal elérte, illetve kéri az informatikai részlegtől, hogy folyamataikat az okos eszközök is támogassák” – számolt be a tapasztalatokról Geiszler György, az SAP Hungary Kft. üzleti analitika és mobilitásért felelős vezetője. A szakember szerint Magyarországon kétféle megközelítés figyelhető meg a mobilitás esetében.

A kis- és közepes vállalatok jellemzően az éppen aktuális problémákra válaszolva hajtanak végre ilyen fejlesztéseket, így például amikor a vezetők elemzéseket kívánnak elérni, vagy egy-egy teljes folyamatot szeretnének mobil eszközről menedzselni. A nagyvállalatoknál a stratégiai megközelítés az uralkodó, értékelik a meglévő eszközöket, megfogalmazzák, milyen feladatoknál várják a mobilitás nyújtotta előnyök kihasználását, milyen applikációkra lesz szükség, hogyan menedzseljék e területet – tette hozzá Geiszler György.

„Talán az ERP rendszereket kiegészítő szoftveralkalmazások, mint az ügyfélkapcsolatokat kezelő (CRM) vagy üzleti intelligencia (BI) megoldások oldaláról megközelítve jobban érzékelhető, hogy az utóbbi években egyre hangsúlyosabb és több helyen elvárás a mobil eszközös elérés, főleg a cégvezetőség és a területi képviselők támogatása érdekében” – mondta el érdeklődésünkre Czere Márk, az Xapt Csoport Dynamics AX üzletágvezetője. A Microsoft vállalatirányítási és CRM megoldását forgalmazó, emellett tanácsadással, szoftverfejlesztéssel is foglalkozó cég munkatársa hangsúlyozta, hogy a szoftvergyártó komoly energiát fordít erre a területre, és jelentős befektetéseket hajt végre, mind a hardver oldalon, mind a szoftver oldalon. Az év végén várhatóan a Microsoft Dynamics AX rendszere már alapból támogatni fog számos funkciót mobil platformon is – fűzte hozzá Czere Márk.

„Míg itthon tapasztalataink szerint a kis- és középvállalati körben még viszonylag ritka, hogy mobil ERP megoldást használjanak, addig például az Egyesült Államokban már a mikrocégek is elvárják, hogy legyen mobileszközre optimalizált verziója is egy ilyen rendszernek” - mondta el Salga Péter, a 2012-es félmilliárd után tavaly már mintegy 700 millió forintos bevételt elérő Dyntell Csoport ügyvezető igazgatója. Általában elegendő, ha a vállalatirányítási rendszerben rendelkezésre álló információ eljut a vezetőhöz, viszont sok esetben szükség van arra is, hogy távolról be lehessen avatkozni a folyamatokba. Ehhez adhat segítséget egy olyan mobiltelefonos alkalmazás, amely összeköttetésben van az ügyviteli rendszerrel és a munkatársakkal.

Külföldön erősítenek

Az Xapt az Egyesült Államokban, Kanadában és Ausztráliában is bír érdekeltségekkel, a múlt év végén pedig megvásárolták az LLP Dynamics-ot, az akvizícióval öt kelet-európai országgal bővült a cég hálózata, és már a dél-amerikai megjelenésen is dolgoznak. A Dyntell idei tervében szerepel az amerikai piacra lépés előkészítése.

A mikrovállalkozásoknak fejlesztett ERP megoldásukkal már lassan két éve jelen vannak a tengerentúlon, de szeretnék a nagyobb cégeknek kialakított rendszert is bevezetni.

A mikrovállalkozásoknak fejlesztett ERP megoldásukkal már lassan két éve jelen vannak a tengerentúlon, de szeretnék a nagyobb cégeknek kialakított rendszert is bevezetni. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.