BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tartós növekedési pályán a kiskereskedelmi forgalom

2014. januárban a második becslés szerint 6,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakához képest- jelenti a KSH.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 8,5 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben és az üzemanyag-kiskereskedelemben 4,1 százalékkal emelkedett az értékesítés volumene.

Az első becslésben közölt adatoktól való eltérést a dohányforgalmazás szabályozásának és az adatok forrásának megváltozása okozta.Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 2014. januárban 599 milliárd forint volt, 36 milliárd forinttal több, mint egy évvel korábban.

2014. januárban az országos kiskereskedelmi forgalom közel fele az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben (49,3 százalék), egyharmada (32,6 százalék) a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, a fennmaradó 18,1 százalék pedig az üzemanyagtöltő állomások hálózatában realizálódott- közölte a KSH.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene januárban 8,5 százalékkal nőtt. Az élelmiszer kiskereskedelmen belül a forgalom döntő hányadát (78,2 százalék) az élelmiszer jellegű vegyes üzletek adták, ahol az értékesítés volumene 3,8 százalékkal csökkent, miközben az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké – a dohány-kiskereskedelmet érintő jogszabályi változások miatt – 123,4 százalékkal volt több, mint 2013. januárban.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene januárban 4,1százalékkal emelkedett 2013 hasonló időszakához képest. Növekedtek az eladások az iparcikk jellegű vegyes- (10,2 százalék), a textil-, ruházati és lábbeli- (8,3 százalék), a bútor-, műszakicikk- (6,8 százalék), valamint a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben (1,4 százalék). A forgalom az előző évinél kisebb volumenű volt a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk üzletekben (4,2 százalék). A használtcikk-üzletekben a forgalom volumene nem változott az előző évihez képest.

A korábbi időszakhoz hasonlóan folytatódott a dinamikus bővülés az árucikkek széles körére kiterjedő, csomagküldő és internetes kiskereskedelemben (26,4 százalék).Az üzemanyagtöltő állomások forgalma januárban nőtt, volumene 4,1 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai januárban 3,0 százalékkal nőttek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.